IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:50 | 6 април 2022
Обновен: 10:17 | 25 април 2024

ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие

Обявените вчера санкции срещу Русия няма да бъдат последните, заяви Урсула фон дер Лайен

По материала работи: Слав Велев
ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова руските войници, изпратени в Украйна, да сложат оръжие в замяна на убежище в ЕС. Мишел говори пред пленарната зала на Европейския съвет в Страсбург.

„Това не е специална операция, това са военни престъпления. Ние гледаме нещата право в очите. Трябва да има сурови последствия за извършителите“, подчерта Шарл Мишел като припомни трагедията в Буча.

„Имам послание към руските войници на бойното поле - ако не искате да убивате вашите украински братя и сестри, ако не искате да бъдете престъпници, сложете оръжията, престанете да се биете и напуснете бойното поле. Знам, че някои от вас, уважаеми членове на Европейския парламент, са предложили да се даде убежище на тези руски войници, които няма да се подчинят на руските заповеди“, каза Мишел, цитиран от БНР.

„Може сумата от 1 млрд. евро, която отпуснахме за Украйна, да изглежда голяма, но толкова плащаме всеки ден на Путин за доставка на газ и петрол", подчерта на свой ред върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

„Обявените вчера санкции срещу Русия няма да бъдат последните“, заяви от своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Очакваме останалите да спазват нашите санкции или поне да не ги подкопават.  И това беше  посланието ни към Китай в петък. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай има особено задължение за подкрепа на световния мир и сигурност. Никой не може да бъде неутрален, когато е изправен пред такава брутална агресия срещу цивилни“, каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че Русия не води война единствено срещу Европа, а събитията днес ще определят как ще третираме такива военни престъпления в глобален мащаб в бъдеще. „За това Китай трябва да заеме ясна позиция“, бе категорична тя.

Коментари

Новини Варна