IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:00 | 22 април 2022
Обновен: 20:36 | 26 юли 2024

Откриха нови масови гробове край Мариупол

Шарл Мишел е разговарял с Путин, призова за хуманитарен коридор

По материала работи: Слав Велев
Откриха нови масови гробове край Мариупол

Снимка: MAXAR

Киев е предложил Великденско примирие на Москва, но тя е отказала, твърди украинският президент Зеленски. Официален коментар по темата на Русия няма. Критична остава ситуацията в Мариупол, който според Кремъл вече е под руски контрол. Кметът на града призова за пълна евакуация на Мариупол. Според украински медии в едно от предградията му са открити още масови гробове, предаде БНТ.

Според президента Володимир Зеленски руснаците са успели да превземат около 40 села в Източна Украйна, но това е само временно. В среднощното си обръщение той говори и за тежката ситуация в Мариупол и за отказа на Москва да се съгласи на временно прекратяване на огъня.

"На юг и на изток окупаторите продължават да правят всичко възможно, за да има поне някаква победа, за която да говорят. Събират сили, докарват още батальони в страната ни. Дори се опитват да започнат така наречената мобилизация в окупираните райони. Нито една от тези стъпки няма да помогне на Русия да спечели тази война. Те могат само да отлагат неизбежното - моментът, в който ще трябва да напуснат страната ни. И по-конкретно Мариупол. Градът, който продължава да се съпротивлява на Русия. Независимо какво казват окупаторите. За съжаление Русия отхвърли предложението за примирие за Великден. Това много добре показва как лидерите в тази страна гледат на християнската вяра, на един от най-радостните и важни празници", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според кмета на Мариупол оставащите в града цивилни са готови да се евакуират, но украинските военни не искат да се предадат и ще продължат да защитават пристанищния град.

"Все още има 100 хиляди души в града. Втори ден подред идват и искат да се евакуират. Но ни дават много малко автобуси. Вчера обещаха 90, дойдоха само 7. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там е в ръцете само на един човек - Владимир Путин", допълни Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

В Запорожие пристигнаха три автобуси с евакуирани от Мариупол. Сълзи на облекчение имаше в очите на много от тях.

"Руснаците ни бомбардират от първия ден. Унищожават всичко. Сриват до основи града. И се опитват да припишат това на нашия "Азов", каза още Валентина Андрюшченко, жител на Мариупол.

Според украински медии на около 20 километра от стратегическото пристанище са открити още два масови гроба. Предполага се, че там са събирани телата на убитите в Мариупол. Снимки на компанията "Максар" показват, че засилена активност там е имало между 23 и 26 март.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е провел днес дълъг телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщиха официални източници от Съвета. Разговорът идва след посещението на Мишел в Украйна на 20 април.

Мишел е заявил недвусмислено, че войната, която Русия води, е неприемлива, подробно е подчертал последствията от санкциите, които ЕС наложи на Русия заради военната агресия и нарушаването на международното право и е припомнил непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна и нейната териториална цялост.

Председателят на Европейския съвет е призовал за прекратяване на огъня по повод заради предстоящия православен Великден и е повдигнал въпроса за хуманитарен достъп и хуманитарни коридори, които да позволяват сигурно и безопасно извеждане на гражданите от обсадените градове, най-вече от Мариупол.

Мишел е призовал Путин да преговаря лично с президента Зеленски, както самият Зеленски е поискал.

От Съвета съобщиха още, че Шарл Мишел ще участва в донорска конференция на 5 май, която цели да осигури допълнително финансиране за Украйна за хуманитарни нужди, в допълнение на досега предоставените от ЕС.

Мишел е обсъдил с Путин и последните събития в Южен Кавказ и срещата на 6 април между лидерите на Армения и Азербейджан. Той е призовал за бързо постигане на споразумение между двете държави.

Коментари

Новини Варна