IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
12:30 | 23 април 2022
Обновен: 23:48 | 23 април 2024

Русия: САЩ готвят провокации, ще ни обвинят в използване на тактически ядрени оръжия

В Украйна са доставени над 220 000 ампули атропин от Северна Америка

По материала работи: Слав Велев
Русия: САЩ готвят провокации, ще ни обвинят в използване на тактически ядрени оръжия

Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили

Съединените щати подготвят провокации, за да обвинят руската страна в използване на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие. Това съобщи в събота началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов, предава ТАСС.

„Руското министерство на отбраната разполага с информация за подготовката на провокации от страна на Съединените американски щати за обвинение на руските въоръжени сили в използване на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие“, каза Кирилов.

„Само през март-април тази година ръководството на западните страни редовно прави провокативни изявления относно възможността Русия да използва оръжия за масово унищожение“, каза той.

Кирилов припомни, че на 27 февруари постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд обяви намерението на Руската федерация да използва химически и биологични оръжия „под фалшив флаг“, за да сплаши украинското население и света. От своя страна Държавният департамент на САЩ обмисля трансфера на Украйна на до 400 000 комплекта лични предпазни средства, 390 разузнавателни средства и 15 разузнавателни машини Stryker.

„Обръщаме вашето внимание, че подобни проекти са били реализирани от САЩ неведнъж за постигане на политически цели. Най-яркият пример за информационна провокация е речта на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл от 5 февруари 2003 г. Епруветка с „прах за пране“ в ръцете му послужи като претекст за инвазията в Ирак и причина за смъртта на почти половин милион граждани“, подчерта Кирилов.

Също така, като пример, той посочи провокация с предполагаемо използване на зарин в Сирия през 2017 г., което доведе до ракетна атака срещу летище Шайрат в Сирия, а през 2018 г. предполагаемо хлор в Барз и Джамрай. "И само показанията на очевидци на тези събития, донесени от Руската федерация в Хага, отвориха очите на световната общност за случващото се. Към днешна дата никой не е потърсил отговорност за тези провокации", добави Кирилов.

Доставката на стотици хиляди ампули с отровни антидоти на Украйна от САЩ свидетелства за умишлена подготовка на провокации с отровни вещества, каза Кирилов.

„Високата вероятност за инсцениране на използването на химическо оръжие се потвърждава от фактите за доставка на отровни антидоти в Украйна. Само през 2022 г. по искане на Министерството на здравеопазването на Украйна са доставени над 220 000 ампули атропин от САЩ. Този факт говори за умишлена подготовка на провокации с отровни действия“, каза той.

Кирилов подчерта още, че Държавният департамент вече е определил процедурата за разследването и е назначил отговорни за провеждането му длъжностни лица.

Коментари

Новини Варна