IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:00 | 19 юни 2022
Обновен: 11:13 | 18 април 2024

Тест за Макрон: Французите гласуват на втори тур за парламент

Ще има ли мнозинство президентът, за да изпълни амбициозната си програма?

По материала работи: Слав Велев
Тест за Макрон: Французите гласуват на втори тур за парламент

Френските гласоподаватели днес ще гласуват на втория тур на ключови парламентарни избори, които ще покажат в каква степен партията на президента Еманюел Макрон ще може да изпълни амбициозната си вътрешнополитическа програма, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

На първия тур миналата седмица левицата, предвождана от пламенния Жан-Люк Меланшон, се представи изненадващо силно, което предизвика трусове сред съюзниците на Макрон. Те се опасяват, че силно представяне на коалицията на Меланшон днес би могло да превърне Макрон в лидер, който ще прекара втория си мандат в преговори с политици и опити за справяне с ограничения върху способността му да управлява.

Изборите се произвеждат в цялата страна и на тях ще бъдат избрани 577 депутати в Националното събрание - влиятелната долна камара на френския парламент. Въпреки че според социологическите проучвания центристкият съюз на Макрон ще спечели най-много места, наблюдателите прогнозират, че той може да не успее да си осигури 289-те места, необходими за мнозинство. Ако това се случи, би могло да се образува нова коалиция, съставена от крайнолевите, социалистите и зелените, което сериозно би затруднило политическите маневри на Макрон, тъй като долната камара на парламента е от ключово значение за приемането на закони.

По-рано тази седмица, преди пътуване до Румъния и Украйна, Макрон се обърна към избирателите от пистата и ги предупреди, че ако в резултат от изборите се окаже, че в парламента няма ясно мнозинство, това би застрашило нацията. Откакто беше преизбран през май, центристката коалиция на Макрон води кампания за постигане на парламентарно мнозинство, което да позволи на президента да осъществи предизборните си обещания за намаляване на данъците и повишаване на пенсионната възраст от 62 до 65 години. По оценки на социологически агенции центристите на Макрон биха могли да спечелят между 255 и 300 места, а лявата коалиция на Меланшон би могла да спечели повече от 200 места.

Много анализатори признават, че резултатите на партията на Макрон досега не са най-добрите. "Разочарованието на лидерите на президентската партия беше ясно изразено в нощта на първия тур на изборите. Очевидно е, че те искат да получат нов импулс сега, преди втория тур", каза Мартин Кансе, политически анализатор от Германския фонд Маршал в САЩ. Ако Макрон не успее да си осигури мнозинство, това ще повлияе не само върху вътрешната политика на Франция, но може да има последици и в цяла Европа. Ако изгуби мнозинството си "той ще трябва повече да се съсредоточи върху вътрешната политика през следващите пет години, така че можем да очакваме той да има по-малко политически капитал който да може да инвестира на европейско ниво или международно ниво... Това може да повлияе на европейските политики като цяло", каза Кансе.

Коментари

Новини Варна