IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:00 | 24 юни 2022
Обновен: 20:04 | 25 април 2024

Еди Рама отговори: Българското МВнР има защо да се притеснява!

Вдигнете ветото или свикнете с мен, написа албанският премиер в профила си в Twitter

По материала работи: Слав Велев
Еди Рама отговори: Българското МВнР има защо да се притеснява!

В кратък телефонен разговор с Бойко Борисов уредихме приятелски въпроса за българското малцинство, коментира премиерът на Албания/Снимка: АРХИВ

Премиерът на Албания Еди Рама отговори в серия от публикации в Туитър на реакцията на българското Министерство на външните работи на изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера, където той заяви, че "е срамно, че една страна от НАТО, България, "държи като заложници" още две членки".

"О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!", написа Рама.

В още една публикация по темата албанският премиер добавя: "И, между другото, нека ви припомня, скъпи български приятели, че беше достатъчен един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят, а си говорят откровено един с друг и дават резултати!"

Вчера при пристигането си в Брюксел албанският премиер определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Република Северна Македония като "позор" и обвини София, че държи две страни-членки на НАТО за заложници. Причина за гнева на Еди Рама е обстоятелството, че присъединителният процес на Албания в момента е обвързан с този на Република Северна Македония.

В реакцията си българското външно министерство призовава Рама "да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС", и припомня, че България винаги е отстоявала европейската перспектива на Албания.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават, написаха още от МВнР. 

Коментари

Новини Варна