IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
08:08 | 22 май 2015
Обновен: 10:49 | 15 май 2024

САЩ дават 2000 ракети на Ирак

Силите за сигурност ще са защитават от атентатори самоубийци

По материала работи: Златина Добрева
САЩ дават 2000 ракети на Ирак

САЩ ще доставят до края на следващата седмица на Ирак 2000 противотанкови ракети Ей Ти-4 (AT-4), тоест хиляда повече от обявеното в сряда количество, каза говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

По думите на говорителя Стив Уорън доставката ще помогне на иракските сили за сигурност да сe защитават от атаки на атентатори самоубийци, шофиращи автомобили с експлозиви.

Подобна тактика бе използвана от бойци на "Ислямска държава" (ИД) в края на миналата седмица при превземането на иракския град Рамади.

"Това е добро противодействие срещу такива бомбени атаки", каза Уорън.

Поражението на иракската армия при Рамади е най-големият неин неуспех от година насам. То показа ограничения потенциал на армията и на въздушните удари по екстремистите, нанасяни от коалицията начело със САЩ, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията цитира източник от Държавния департамент, пожелал анонимност, според когото бойци от ИС са извършили около 30 самоубийствени бомбени атаки в района на Рамади.

Коментари

Новини Варна