IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:15 | 13 юли 2022
Обновен: 22:27 | 25 април 2024

Шефът на бюджетната комисия в ЕП: Снимките с чекмеджето на Борисов са манипулирани

Йорданова очаква Гешев да информира НС за кадрите

По материала работи: Слав Велев
Шефът на бюджетната комисия в ЕП: Снимките с чекмеджето на Борисов са манипулирани

Снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са били манипулирани. Това заяви шефът на бюджетната комисия в Европарламента Томаш Здеховски, позовавайки се на информация от българската прокуратура.

Според информацията, подадена от главния прокурор, е направена петорна компютърна експертиза на снимките на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и банкнотите в евро. Заключението е, че те са били манипулирани.

"Бяха назначени общо 5 технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео. Изследването показва, че снимките  и видеото са манипулирани. Имаме многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките. Има несъответствие с цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите", обясни Здеховски.

Изследването показва също, че има многобройни промени в характеристиката на файловете, манипулирайки датите на заснемане на снимките. Позицията на обектите на различните снимки е една и съща, въпреки че се твърди, че са правени в интервал на година и половина.

Според експертизите има обстоятелства, които поставят под въпрос автентичността на снимките и видеата, става ясно от думите на Томаш Здеховски.

Правосъдният министър Надежда Йорданова е разбрала за резултатите от експертизата на снимките на кюлчетата и пачките в стаята на Бойко Борисов от медиите. Експертиза показва, че снимките са манипулирани, стана ясно по-рано днес.

Тя уточни, че Министерството на правосъдието, доколкото не наблюдава конкретни досъдебни производства, не разполага с тази експертиза. 

"Очаквам главният прокурор Иван Гешев да даде същото уважение и ниво на информираност спрямо българските народни представители, защото обичайно главният прокурор отказва да информира НС по текущи производства", коментира Надежда Йорданова след заседанието на Министерския съвет.

Коментари

Новини Варна