IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:10 | 5 август 2022
Обновен: 08:48 | 23 април 2024

5 дни – 3 взрива на военни складове у нас, Франция, Германия. Случайност?

Някой отново подозират дългата ръка на Кремъл

По материала работи: Слав Велев
5 дни – 3 взрива на военни складове у нас, Франция, Германия. Случайност?

Кадър: Експлозиите край Берлин

Голям пожар избухна в една от най-големите градски гори в Берлин в четвъртък сутринта, предизвикан от експлозии в склад за боеприпаси, предават световните агенции. Изпратени са били повече от 100 пожарникари, които да се борят с огъня в гората "Грюневалд" в германската столица, в западната част на града. Пожарът, който е обхванал над 15 000 кв м., се разпространил много бързо и са се чували мощни експлозии от мястото, където се съхранявали стари боеприпаси от Втората световна война и фойерверки. Мястото е било предназначено и за контролирани експлозии, а в района имало и полицейски склад за боеприпаси и експлозиви, пише "Сега".

"Ситуацията е объркваща. Гората продължава да гори неконтролируемо", казва говорител на пожарната команда. Според него целта е да се потуши пожарът на разстояние един километър от мястото на взрива. Пожарникарите не могат да се приближат повече, за да не се изложат на опасност в случай на нови експлозии. Все още няма официална информация за точната ситуация на мястото на взрива,  както и за причините за случилото се. Говорител на пожарната служба заяви пред телевизия NTV, че все още съществува "огромна опасност" за работещите в спешната помощ от експлозиите и летящите отломки. Използват се безпилотен самолет и хеликоптер на федералната полиция, за да се придобие представа за случващото се.

Така само в рамките на пет дни са регистрирани взривове в складове за боеприпаси в три европейски държави - последователно в България, Франция и Германия. 

Първо, в неделя сутринта гръмнаха складове на българската оръжейна фирма "Емко" край Карнобат. Причините все още се изясняват, но собствениците твърдят, че няма как да не е имало външна намеса.

В сряда пък няколко души бяха ранени при експлозия в завод за производство на експлозиви Йоренко (Eurenco) в Бержерак, Югозападна Франция. Предприятието произвежда експлозиви за военни и граждански цели, както и горива, включително и ракетни.
Според европейските директиви заводът, който произвежда нитроцелулоза за боеприпаси, е класифициран като високорисков за пожари и токсични материали.  След експлозията е имало пожар. Причините за взрива все още не са ясни.

Гебрев: Имам едно огромно притеснение за изземването на доказателствените материали

Емилиян Гебрев изрази в четвъртък предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви(link is external) своите притеснения във връзка с разследването на последните взривове в склада на неговата фирма "Емко" край Карнобат.

„Наблюдавайки това, което се извършва там, и как се случват нещата, аз също имам едно огромно притеснение, че най-големите доказателствени материали се изземват и аз нямам каквато и да била сигурност къде отиват те и какво ще се случи с тях. Знаете, че за взривовете, които се случиха в държавното предприятие ВМЗ Сопот доказателственият материал изчезна в поделение на МВР“, отбеляза Гебрев. 

Оръжейният търговец  апелира към вътрешния министър, ако е възможно и не е късно, да се „направи всичко възможно тези доказателства и материали да не изчезнат или да не се преоформят по някакъв начин“.  Той даде да се разбере, че не е виждал кадри от камерите, защото те били иззети.

Не сме далеч от мисълта, че зад взрива в складовете за боеприпаси край Карнобат може да стоят руски агенти, обяви още Гебрев.

„Тръгвайки от 2011 г. досега, минавайки през складовата база „Ловни дол“, минавайки през чешката складова база, минавайки през отравянията 2015 г., минавайки през признатите през зъби саботажи във ВЗМ-Сопот, не сме далеч от тази мисъл, но по това може да се произнесе единствено прокуратурата и след това да се потвърди със съдебно решение“, обясни собственикът на „Емко“.

Той припомни, че за доста от случаите прокуратурата дори е назовала имената. „Те го направиха това нещо под външен натиск, ако щете и под вътрешен натиск, но нещата са ясни, но жалкото е, че нищо не се прави да се разследва, отказват се сътрудничества на европейско ниво от наша страна по тези въпроси, протакат се много то разследванията, времето да мине, давността да се загуби, хората да забравят, а пък най-хубаво ако ги няма и самите хора“.

Самият Гебрев обяви и, че е прекалено странно как за толкова кратко време е имало взривове в България, Франция, Германия.

Коментари

Новини Варна