IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:45 | 6 август 2022
Обновен: 21:48 | 25 април 2024

България и още 11 страни в Европа ограничиха движението на руснаци

МВнР: Българските консулски служби в Русия не са преустановили приема на документи и обработката им

По материала работи: Слав Велев
България и още 11 страни в Европа ограничиха движението на руснаци

Европа бавно се затваря за руснаците, отчитат руските медии. Много държави спряха да приемат заявления за визи, а някои държави наложиха ограничения, предаде "Сега".

В Белгия руснаците може да кандидатстват само за студентска виза, виза за научни работници и еднократна работна виза.

България временно спря издаването на визи за руски туристи и собственици на имоти.

Дания дава визи на руснаци само за официални посещения.

В Латвия руснак може да отиде само за погребение на близък човек.

В Литва могат да отидат само членове на семейството на граждани на ЕС. Допускат се и лица с документ за литовски произход или документ за право на възстановяване на литовско гражданство. 

В Малта могат да влязат само руснаци, които са членове на семейството на граждани на ЕС и ЕИП. Индивидуално могат да се дадат студентска или работна виза.

Холандия дава на руснаци само виза по хуманитарни причини.

Словакия. Издава визи само в случай на спешност, както и за определени видове работници (лекари, работници на смени, селски работници, транспортни работници, дипломати и висококвалифицирани работници, чието пристигане е икономически необходимо).

Чехия дава визи само за членове на семейството на граждани на ЕС.

Естония също дава визи за членове на семейството на естонски граждани, лица с разрешение за пребиваване, както и за погребение на близки или спешно лечение.

Финландия в момента обсъжда идеята за визова забрана за руснацит на парламентарно ниво и мнозинството граждани я подкрепят.

В Норвегия официална забрана няма, но срокът за разглеждане на документите е значително увеличен (до 45 дни).

Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия, не е преустановен. Това съобщиха от МВнР в отговор на запитване на БНТ. Поводът - разпространената снощи информация от РИА Новости, че България временно спира приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти.

Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи. МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията, се казва още в отговора на Външно.

Вчера Русия изгони 14 български дипломати и служители от представителствата ни в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург. Действията на Москва са реципрочен отговор на изгонването на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас.

Коментари

Новини Варна