IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:30 | 7 август 2022
Обновен: 08:50 | 23 април 2024

Тонове цитруси гният по европейските пристанища

Европейският съюз въведе нови изисквания за растителна и здравна безопасност

По материала работи: Слав Велев
Тонове цитруси гният по европейските пристанища

Снимка: БГНЕС/АРХИВ

Милиони кашони с портокали се развалят в контейнерите, блокирани на европейските пристанища, тъй като Южна Африка и Европейският съюз са в спор за правилата за внос, твърдят производители на цитрусови плодове.

ЮАР, вторият по големина износител на пресни цитрусови плодове в света след Испания, подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) миналия месец, след като ЕС въведе нови изисквания за растителна и здравна безопасност, които според производителите на портокали застрашават оцеляването им, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Мерките влязоха в сила през юли, когато корабите вече бяха в морето и превозваха стотици контейнери, пълни с южноафрикански плодове за Европа, в резултат на което те бяха задържани при пристигането си, твърди южноафриканската Асоциация на производителите на цитруси (CGA). Правилата на ЕС имат за цел да се справят с потенциалното разпространение на насекомо, наречено лъжлив молец - вредител, който произхожда от Африка на юг от Сахара и се храни с плодове, включително портокали и грейпфрути.

Новите мерки изискват от южноафриканските фермери да прилагат екстремно студена обработка на всички портокали, предназначени за Европа, и да държат плодовете при температура от два градуса по Целзий или по-ниска в продължение на 25 дни. Според CGA обаче тази мярка е ненужна, тъй като страната вече разполага със собствен, по-целенасочен начин за предотвратяване на заразата. В жалбата си пред СТО Южна Африка твърди, че изискванията на ЕС "не се основават на научни данни", че са по-рестриктивни от необходимото и "дискриминационни".

Южноафриканските производители на цитрусови плодове твърдят, че изискването оказва неоправдан допълнителен натиск върху отрасъла, който вече е в тежко състояние. Европа е най-големият пазар за цитрусовата индустрия на Южна Африка, която възлиза на почти 2 млрд. долара, като според CGA на нея се падат 37% от целия износ. Новите правила бяха въведени в разгара на сезона на портокалите в Южна Африка, по време на зимата в южното полукълбо, когато износът е в разгара си, съобщи БГНЕС

Сега спорът е в СТО. Страните разполагат с 60 дни, за да договорят решение. В противен случай жалбоподателят може да поиска въпросът да бъде решен от експертна група. ЕС заяви, че е убеден в "съвместимостта със СТО" на своите мерки.

Коментари

Новини Варна