IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:00 | 17 август 2022
Обновен: 04:54 | 26 март 2024

България е замесена в разследване за нелегални трансплантации

През април 2021 година двама японци са получили бъбрек, уредена от турчин, в болница в България

По материала работи: Слав Велев
България е замесена в разследване за нелегални трансплантации

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек, уредена от турчин, в болница в България. Операциите са преминали успешно, но той спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г. Това посочва "Дневник" като се позовава на разследване на японският в. "Йомиури Шинбун" за международна схема за незаконни трансплантации в редица държави.

Подозренията в Япония са, че НПО с идеална цел е сътрудничела с гражданин на Турция, представящ се за лекар, който през 2017 г. е бил арестуван в Украйна по подозрение за участие в трафик на органи. Делото там още не е приключило.

Известно е, че той е получавал средства, вкл. "такса за донора" от около 15 хил. долара (не е сигурно, че цялата сума е достигала до реалния дарител), от Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания ("Набо канджа шиен но кай"), базирана в Токио. Общата сума достигала 80 хил. долара.

Японското разследване се позовава на звукозаписи и видео, свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, преминали през хирургическа намеса. Твърди се, че Асоциацията е извеждала японци предимно в Китай като посредник за трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници. 

През последните 17 години през асоциацията са минали около 170 задгранични трансплантации. Източниците на органи са живи донори (в 5 случая), загинали в инциденти, изпаднали в мозъчна смърт или екзекутирани (до 2015 г.), твърди изданието, според което основно трансплантации се правели в Китай преди Ковид пандемията, съобщи БНР.

Подборът на донорите и условията за участието са на местните болници и координатори, а асоциацията се занимава единствено с "хоспитализирането, процедурите по изписване и личните грижи за пациента" и "никога не е участвала" в този процес, твърдят от "Набо канджа шиен но кай" пред японското издание.

Коментари

Новини Варна