IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
13:00 | 20 август 2022
Обновен: 13:38 | 25 април 2024

Международната атомна агенция влиза в АЕЦ "Запорожие"

Инспекцията е договорена на разговор между Макрон и Путин

По материала работи: Слав Велев
Международната атомна агенция влиза в АЕЦ "Запорожие"

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Русия може да планира да откъсне атомната електроцентрала в Запорожие от украинската енергийна мрежа, превръщайки я в свое оръжие и подкрепи предупрежденията на украинската компания за ядрена енергия.

Макрон разговаря с руския президент Владимир Путин в петък и подчерта, че разговорът е бил необходим поради сериозната ядрена заплаха за Европа. Путин се съгласил да обмисли възможността да разреши на мисия на Международната агенция за атомна енергия да пътува до централата от украинска територия, твърди Макрон, цитиран от "Гардиън".

Украинската ядрена компания "Енергоатом" излезе със становище в петък, в което се казва, че се опасява, че Русия планира да изключи функциониращите енергоблокове в Запорожката централа, която в нормални условия осигурява около една пета от електроенергията на Украйн, предаде БГНЕС.

"Руските военни търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори, които трябва да се включат след спирането на енергоблоковете и при липса на външно захранване за системите за охлаждане на ядреното гориво", заявиха от "Енергоатом".

Коментари

Новини Варна