IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
11:45 | 5 септември 2022
Обновен: 03:42 | 18 април 2024

Русия: Пентагонът мести програмите за био оръжия в България и Чехия!

Кремъл засилва натиска за набиране на войници, заплатите им не се изплащат

По материала работи: Слав Велев
Русия: Пентагонът мести програмите за био оръжия в България и Чехия!

Снимка: iStock Images

Пентагонът прехвърля програми за биооръжия, които не са били завършени в Украйна, в други страни от постсъветското пространство, както и в държавите от Източна Европа. Става дума по-специално за България и Чехия. Това съобщи Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация, цитиран от "Профилъ".

Според него Пентагонът възнамерява да направи това възможно най-скоро. Кирилов посочи, че разширяването на мрежата от биологични лаборатории създава заплаха за военната сигурност на Руската федерация.

Следващата седмица в Женева Русия ще представи фактите за нарушения от страна на САЩ и Украйна на Конвенцията за биооръжията, съобщи руското министерство на отбраната. За това пише РИА Новости.

За разлика от ядрените оръжия, които САЩ разполагат на територията на страните партньори на НАТО, политиката на Северноатлантическия алианс в биологичната сфера им позволява да се доближават до границите на Русия, обърна внимание Игор Кирилов.

Според него САЩ правят всичко възможно, за да скрият от Руската федерация свидетели на американската биопрограма в Украйна.

Съединените щати признаха съществуването на съоръжения за биологични изследвания в Украйна. В началото на март 2022 г. Вашингтон съобщи, че полага всички усилия тези съоръжения да не преминат под контрола на руската армия.

Руското министерство на отбраната по-рано заяви, че има доказателства за разработването на биооръжия в Украйна.

Тъй като руската армия изпитва недостиг на войници, Кремъл принуждава държавните компании да набират персонал, съобщават украински военни. Лондон съобщава, че войниците на Путин не получават част от заплатите си. Американски институт обяснява стратегията зад настъплението на Киев, а канцлерът на Германия Олаф Шолц изважда Русия от списъка на сериозните доставчици на енергия. 

По данни на украинския генерален щаб от февруари тази година досега от руска страна са паднали 49 500 войници - 450 само за последните 24 часа. Според Сергей Сумленни, бивш директор на фондация Böll в Киев, сред загиналите има и много украинци, които са били призовани в окупираните от Русия територии, или членове на малцинства в Русия.

Според генералния щаб в Киев в момента Кремъл засилва натиска върху държавните компании да набират войници за войната сред служителите си. На държавните предприятия са били представени "нови норми" за подбор на "доброволци", съобщи Генералният щаб. 

Според доклада на Руската железопътна компания например е наредено да потърси до 10 хил. нови кандидати за временен договор сред своите служители. Както пише Kyiv Independent, те ще подпишат шестмесечни договори и ще получават по 5100 долара на месец.

Британското министерство на отбраната обаче обяснява продължаващите проблеми с морала и дисциплината в руската армия с факта, че не им се изплащат обещаните възнаграждения. 

"Заедно с умората и големия брой жертви и проблемите със заплащането вероятно ще останат една от основните критики към руските войници в бойните действия", се казва в доклада на организацията в Лондон. 

В руската армия доходите на войниците се състоят от скромна основна заплата, допълвана от различни бонуси и надбавки. 

Лондон посочва три причини, поради които парите не достигат: неефективна военна бюрокрация, необичаен правен статут на "специалната военна операция" и открита корупция сред командирите.

 

Коментари

Новини Варна