IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
08:00 | 9 септември 2022
Обновен: 14:51 | 16 април 2024

Краят на една епоха: Коронясаха я на 25 г., издъхна на 96… Елизабет Втора

Чарлз Трети е новият крал на Великобритания

По материала работи: Слав Велев
Краят на една епоха: Коронясаха я на 25 г., издъхна на 96… Елизабет Втора

Часове след появилата се информация за влошеното ѝ състояние, в Балморал почина британската кралица Елизабет II. Състоянието ѝ се влошаваше все повече в последните месеци. А днес лекарите ѝ дори изразиха притеснение.

Елизабет е една от най-емблематичните фигури в световната история. Тя е само на 25, когато става кралица на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща ѝ. Тъжната вест я достига, докато е на обиколка в Кения с принц Филип. Тя е коронясана за монарх на 2 юни 1953 г. на церемония в Уестминстърското абатство в Лондон, която е излъчена на живо по телевизията.

Президенти, папи и министър-председатели идват и си отиват. Съветският съюз се разпада. Могъщата Британска империя се превръща в Общност на нациите. Включва в себе си 54 държави, на които Елизабет II е държавен глава. 

Тя наследява империя в криза. Но ако досега монарсите са спазвали дистанция от поданиците си, сега това се променя. През 1970 година огромно множество приветства Елизабет II по улиците на градовете на Нова Зеландия. Сложено е началото на традиция - кралското семейство вече е сред хората.

Тихата и тотална отдаденост на дълга от страна на кралицата, дори в напреднала възраст, ѝ спечели широкото уважение както във Великобритания, така и в чужбина, дори от републиканци, които жадуват за премахване на монархията.

Над 20 хиляди обществени ангажимента ще бъдат записани в биографията на кралица Елизабет II. Заедно със съпруга си принц Филип и децата им, тя е патрон на повече от 600 благотворителни организации.

Спокойствието и сдържаността бяха доминиращи дори и в най-тежките времена на сериозни кризи. Пандемията от Ковид-19 не се превърна в изключение за стила на британския монарх.

Принц Чарлз е новият крал на Великобритания. Първородният син на кралица Елизабет Втора и принц Филип Маунтбатън ще заеме поста. Той ще приеме името Чарлз Трети, съобщиха от Бъкингамския дворец. Предстоят обаче официални церемонии.

Принц Чарлз е роден на 14 ноември 1948 година в Бъкингамския дворец в Лондон. Първороден син на кралица Елизабет Втора и принц Филип, той е 21 - ият принц на Уелс. Носител е на множество други титли. Получава образованието си както в домашни условия, така и в частни училища.

След завършване на средно образование следва в Кеймбриджкия университет отначало Археология и антропология, после История. Прекарва и един семестър в Уелс, където изучава Уелски език и история. Дипломира се през 1970 година като бакалавър по изкуствата и така става първият член на кралското семейство с университетско образование.Става и магистър по изкуствата.

В продължение на 15 години е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. Бурният им брак завършва с развод през 1996- та след като и двамата признават, че съжителстовто им не върви. Причина за разрива на двйката е дългогодишната връзка на Чарлз с Камила Паркър Боулс. Година по-късно , Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Имат двама сина- принцовете Уилям и Хари.

През 2005 година Чарлз сключи втори брак с Камила Паркър Боулс, която стана херцогиня на Корнуол, но не и Уелска принцеса. След като Чарлз се възкачи на трона, съпругата му ще приеме титлата кралица-консорт.

Принц Чарлз участва активно в обществения живот на острова, занимава се дейно с благотворителност, особен интерес за него представлява опазването на околната среда. Запален играч на поло. Като член на кралската фамилия посещава редица страни по света.Официалната му резиденция е Кларънс Хаус в Лондон. От месеци насам кралица Елизабет Втора му прехвърляше все по-голяма част от функциите си.

Коментари

Новини Варна