IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:00 | 22 септември 2022
Обновен: 22:51 | 17 април 2024

ЕК гарантира убежище за бягащите руснаци в ЕС и налага нови санкции на Русия

Отменете всички санкции до края на годината, призова Орбан и отвоюва изключение от петролното ембарго

По материала работи: Слав Велев
ЕК гарантира убежище за бягащите руснаци в ЕС и налага нови санкции на Русия

"За тези, които искат убежище в ЕС, то е гарантирано от правото на Общността" - това каза говорителят на Европейската комисия Анита Хипер в отговор на очакваната сериозна вълна от руски граждани след обявената вчера частична мобилизация от страна на Владимир Путин в Русия. 

По-рано беше съобщено, че руснаците са изкупили самолетни билети за различни дестинации като Турция, Сърбия и ОАЕ, а на границата между Русия и Финландия се образуваха километрични опашки.

Хипер определи ситуацията като "безпрецедентна". Тя допълни, че трябва да се държи сметка за геополитическите притеснения и подчерта, че кодексът на Шенген допуска автоматичен отказ за виза поради специфични причини, най-често вътрешна сигурност и обществена сигурност, предаде БНР. 

Според нея трябва да се изготви общ подход със страните членки по въпроса.

Наскоро Съветът на ЕС отмени споразумението с Русия за визово облекчение с Русия и усложни процедурите по издаване на визи за руски граждани.

Новите санкции срещу Русия ще бъдат насочении към индивиди и фирми, поясни говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, като цитира интервю на председателката Урсула фон дер Лайен пред СNN, предаде БНР.

В момента тя, както и европейските комисари са в Ню Йорк на заседание но Общото събрание на ООН. Мамер допълни, че Комисията ще предложи контрол върху допълнителния износ на граждански технологии към Русия, тъй като тя е преминала към военна икономика.

На извънредна среща снощи външните министри на страните от Европейския съюз се споразумяха за нов пакет санкции срещу Русия и доставянето на още оръжия за Киев.

Унгарският премиер Виктор Орбан настоява санкциите на ЕС срещу Русия, които бяха въведени заради конфликта в Украйна, да бъдат отменени най-късно до края на годината, предаде ДПА.

Според проправителствения всекидневник "Модяр немзет" Орбан е заявил, че наказателните мерки по отношение на Москва са били "натрапени на европейците от брюкселските бюрократи".

Орбан е казал това вчера вечерта на проява на управляващата партия Фидес в курортния град Балатоналмади, разположен на брега на езерото Балатон.

"Санкциите създават икономически проблеми, енергийна криза и инфлация", е изтъкнал унгарският лидер, цитиран от "Труд".

Виктор Орбан поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, отбелязва ДПА. Въпреки това засега той подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия. В същото време обаче той успя да договори изключение за страната си от петролното ембарго, което ЕС въведе срещу Москва.

Коментари

Новини Варна