IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:45 | 7 октомври 2022
Обновен: 10:03 | 5 май 2024

ЧРД! Путин празнува юбилей, стана на 70

Преди Владимир да се роди, родителите му вече са загубили 2 деца

По материала работи: Слав Велев
ЧРД! Путин празнува юбилей, стана на 70

Кадър от празненства по повод 60-годишнината на Владимир Путин/Снимка: Reuters/АРХИВ

Владимир Владимирович Путин е роден в Ленинград, днешен Санкт Петербург, през 1952-ра, когато градът все още е белязан от обсадата по време на Втората Световна война…в семейство от работническата класа. И двамата му родители преживяват войната. Преди Путин да се роди вече са загубили 2 деца. 

Живеят в апартамент с други две семейства в блок, пълен с плъхове. 

Приятели на Путин от училище го описват като мрачно и войнствено момче, което би могло да се бие с всеки, защото "не изпитва страх".

В град, пълен с улични банди, Путин трябва да може да се защитава и още на 12 г. започва да тренира самбо, а след това и джудо. На 18-годишна възраст вече има черен колан по джудо. Който остава част от мачовския му образ, допълнен през годините от снимки без блуза, как язди кон или е на лов за амурски тигри, предаде Евронюз.

Още преди да навърши пълнолетие, Путин прекрачва прага на една сграда, в която малцина искат да влязат - централата на КГБ. На 16 години Путин влиза, за да търси работа. Обяснили му, че първо трябва да отбие военната си служба или да има висше образование. Бъдещият Господар на Кремъл завършва право и получава първата си официална работа. 

Въпреки надеждите, не израства високо в редиците на КГБ. На 33-годишна възраст е назначен в бюрото за връзка на КГБ в Дрезден. Но скоро режимът в Източна Германия постепенно започва да рухва. 

След разпадането на Съветския съюз Путин напуска КГБ и тук започва политическата му кариера - от помощник на новия реформаторски кмет на родния му Санкт Петербург Анатолий Собчак, през заместник-ръководител на делата на президента на Руската федерация, кратък мандат начело на Федералната служба за сигурност и секретар на Съвета за сигурност - до първия му мандат като президент - през 2000 г. 

След толкова години на власт - минавайки през постовете премиер и президент, Путин изглежда несменяем.

Познат като човек, който се справя с неприятелите, Путин потушава със сила всички протести срещу режима му. Без да са възможни доказателства, името му е свързвано с емблематични убийства, като публичните разстрели на опозиционера Борис Немцов и журналистката Анна Политковская до отравянето на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко. 

Има опит с инвазиите - през 2008 г. Грузия решава да влезе в НАТО, което не се харесва на Путин. След като страната се опитва да си върне контрола над подкрепяния от Русия сепаратистки регион Южна Осетия, се стига до т.нар. наказателна операция.

Западът реагира остро, но само година по-късно американският президент Барак Обама предлага да "възстанови" отношенията с Русия.

Путин вижда слабо място. Някои анализатори го описват така - Запад вдига много шум, но в крайна сметка отстъпва.

Стига се до незаконната анексия на Крим през 2014-та, въпреки санкциите Минските споразумения не се спазват. 

И историята сякаш се повтаря. Москва подкрепя сепаратисти в Украйна, конфликтът в източната част на страната не спира 8 години, докато не ескалира рязко - Русия нахлу в Украйна в т.нар. си специална военна операция. Пълномащабна война, която продължава вече близо 8 месеца, а краят й не се вижда скоро. 

Коментари

Новини Варна