IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:15 | 8 октомври 2022
Обновен: 20:21 | 18 април 2024

Украински командоси взривили Кримския мост (ВИДЕО)

Трима души са загинали

По материала работи: Слав Велев
Украински командоси взривили Кримския мост (ВИДЕО)

Взривяването на моста, който свързва Крим с континентална Русия, е организирано и проведено от командоси от Службата за безопасност на Украйна (СБУ). Това твърди украинската агенция УНИАН като се позовава на свой източник от специалните служби.

Пресслужбата на СБУ обаче не е коментирала, уточняват от агенцията.

"Не коментираме. Ролята на СБУ или някоя друга наша част в това ще бъде коментирана след окончателната ни победа", отговорил пред УНИАН прессекретарят на СБУ Артем Дехтяренко.

Кримският мост, кото минава над Керченския проток, бе взривен рано сутринта на 8 октомври. Първоначалните информации бяха за гръмнал влак с цистерни гориво. Впоследствие обаче на видеа от охранителните камери се видя, че взривът идва от пътното платно, вероятно от камион-бомба и засяга и влаковата композиция.

В социалните мрежи пък се появиха спекулации, че украинците са ползвали мини подводница, която е стигнала в близост до моста и е атакувала от морето.

Малко след взривяването на моста руски представители заговориха, че е дело на "украински вандали".

В резултат на взрива бе разрушено едното пътно платно. Руският президент Владимир Путин назначи специална комисия за разследване на "чрезвичайното произшествие", както официално в Русия наричат взривяването на моста. В Крим пък бе наложен лимит на хранителните стоки, които може да закупи един човек.

Трима души са загинали при днешната експлозия на Кримския мост. Предполага се, че двамата от загиналите - мъж и жена, са пътували в кола, която в момента на взрива е преминавала покрай товарния автомобил, която избухна сутринта.

Телата на жертвите са открити във водата, самоличността им се изяснява. Третата жертва е шофьорът на камиона. Съобщава се, че той е руски гражданин от района на Краснодар, предаде БНТ.

Около 6:00 сутринта товарен автомобил избухна на Кримския мост, в следствие на което се запалиха 7 цистерни с гориво от железопътна композиция. Частично се срутиха две платна за автомобили. Очаква се тази нощ да бъде възобновен железопътният превоз през моста.

Ръководителят на анексирания полуостров призова гражданите да запазят спокойствие и увери, че макар единственият път между Русия и Крим да е разрушен, няма опасност жителите да останат без гориво, храна и други стоки от първа необходимост.

Москва обвини Киев за днешната експлозия и започна разследване. От украинска страна не поемат отговорност, но и не отричат твърденията. Съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк написа в Туитър: "Всичко незаконно трябва да бъде разрушено. Всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна. Русия трябва да бъде изгонена от всяка територия, която е окупирала."

Коментари

Новини Варна