IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
11:00 | 20 октомври 2022
Обновен: 15:12 | 28 март 2024

Бюджетът на ЕС за 2023 г. ще е фокусиран върху Украйна

Той е на стойност 187,3 млрд. евро. Останалите приоритети са енергетиката и пандемията

По материала работи: Слав Велев
Бюджетът на ЕС за 2023 г. ще е фокусиран върху Украйна

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Общият бюджет, определен от Европейския парламент (ЕП) за следващата година, е 187,3 милиарда евро. Възстановено е необходимото финансиране за ключови програми, съкратени от правителствата на държавите от ЕС

Над 850 милиона евро са добавени за по-добро справяне с последиците от войната в Украйна. Значително увеличение  се наблюдава по програмите "Еразъм+", действията в областта на климата и трансевропейските мрежи, съобщиха от ЕП.

Членовете на ЕП настояват за бюджет на ЕС за 2023 г., който да компенсира по-ефективно последиците от войната в Украйна и процеса на възстановяване от пандемията.

Парламентът гласува позицията си относно бюджета на ЕС за 2023 г. още в сряда. Членовете на му отмениха почти всички съкращения, направени от Съвета (за суми над 1,6 милиарда евро). По този начин възстановиха проектобюджета до равнището, първоначално предложено от Европейската комисия в съответните бюджетни линии.

Парламентът определи и общото равнище на бюджетните кредити за поети задължения за 2023 г. (ангажименти за плащане) на 187,3 милиарда евро, което представлява увеличение с 1,7 милиарда евро в сравнение с проектобюджета, предложен от Европейската комисия. Той определи общото равнище на бюджетните кредити за плащания на 167,6 милиарда евро.

Гласуването поставя началото на триседмични "помирителни" разговори със Съвета с цел постигане на споразумение за бюджета за следващата година, което след това трябва да бъде гласувано от Парламента и подписано от неговия председател.

Коментари

Новини Варна