Варна 17°
fallback
Свят
07:24 | 16 ноември 2022
Обновен: 04:59 | 30 април 2024

Полша иска консултации по член 4 от договора за НАТО! Ракета падна до границата с Украйна и уби двама

Няма конкретни доказателства за това кой я е изстрелял, заяви президентът Дуда

По материала работи: Слав Велев

Ракета падна в полско село близо до границата с Украйна и уби двама. Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия, заяви пред журналисти президентът Анджей Дуда, цитиран от агенция Ройтерс. Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент.

Двама души загинаха при експлозията в село Пшеводув, на около 6 км от границата с Украйна, съобщи полската противопожарна служба. Според полски медии ракетният удар е поразил съоръжение за сушене на зърно.

"В момента не разполагаме с убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета... най-вероятно е била руско производство, но всичко това все още се разследва“, каза Анджей Дуда пред журналисти.

По-рано полското външно министерство заяви, че ракета руско производство е паднала в селото.

Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО.

"Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет днес в 10 ч. в централата на НАТО ... много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент.

Преди тези изявления на Дуда министър-председателят Матеуш Моравецки каза, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента.

"Решихме да повишим бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство", каза Моравецки.

Президентът Радев: Инцидентът в Полша крие риск за разширяване на войната

Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. Това се казва в официална позиция на президента Румен Радев, разпространена тази вечер след като стана ясно, че двама души загинаха при експлозия в Полша в близост до границата с Украйна.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света, подчертава президентът.

Според Румен Радев поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.

Предлагаме пълната си подкрепа и помощ за текущото разследване на Полша, заяви американският президент Джо Байдън.

Ние също така потвърждаваме нашата постоянна готовност да държим Русия отговорна за нейните нагли атаки срещу Украйна, дори когато Г-20 се среща, за да се справи с по-широките последици от войната

И всички ние изказваме нашите съболезнования на семействата на жертвите в Полша и Украйна, завършва президентът на САЩ.

Автор на статията:
Слав Велев
Русия Румен радев НАТО украйна консултации война ракета Анджей Дуда
0 коментара
fallback
fallback