IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:45 | 20 февруари 2023
Обновен: 18:07 | 25 март 2024

Айлин и мъжът й живяха в Антакия, в лукс сграда, която се превърна в... ковчег!

Над 130 строителни предприемачи арестувани, сред тях и архитектът на сградата, в която живееше българката

По материала работи: Слав Велев
Айлин и мъжът й живяха в Антакия, в лукс сграда, която се превърна в... ковчег!

Колаж: Стандарт

Младото семейство Айлин и Мустафа Канмаз живееше в една от най-хубавите сгради в Антакия, вилает Хатай. 12-етажната "Rönesans Residence“ на бул.“Иньоню“ с 250 апартамента е построена преди 3 години и бе обитавана от над 800 души. Сочена е за една от най-модерните жилищни сгради в града. В нея имало басейн,  фитнес, зелени пространства, предаде "Стандарт".

 Сега от луксозното здание са останали само руини.

А сред погребаните под тях са 28-годишната Айлин, 32-годишният Мустафа, 5-годишната Айза и 7-месечния Мурат. Историята на младата жена от кв. "Диамандово" на ардинското село Бял извор, женена в Хатай, разказва 24rodopi.com. 

Миналия четвъртък от МВнР съобщиха, че е намерено тялото на издирваната българка. След това близките научиха, че са открити и труповете на Мустафа и малката Айза. Изпод руините на 12-етажната "Rönesans" дълго време се чуваха гласове. Имаше предположение, че стотици са живи, защото сградата е "легнала" и вътре има огромни кухи пространства. Затова свекърът и свекървата на Айлин не вярват, че снаха им и бебето Мурат са мъртви и настояват да се ускорят спасителните процедури.

"Хората долу са живи, става ясно от температурните им показатели. Но има огромен риск от хипотермия. Спешно се нуждаем от помощ", молеха дни наред хора, чиито близки са затрупани в "Резиденцията" в квартал "Екинджи".

Освен Айлин и семейството й, в "Резиденс" са живеели и ганайският футболист Кристиан Атсу, както и спортният директор на „Хатайспор“ Танер Савут. Първоначално бе обявено, че звездата на Челси и Нюкасъл е открита жива, но по-късно стана ясно, че това не е така и все още го издирват. А съпругата му  Мари Клер Рупио каза, че е подала молба до Хатайспор, турските власти и британското правителство за предоставяне на оборудване. Сега вече ганайският футболист е обявен за мъртъв.

Без надежда! край на търсенето в рухналия блок на изчезналата българка

Още преди година е имало предупреждение, че нещо нередно се случва с „Rönesans Residence“ - основата на сградата се движи, вътре има опасни пукнатини, но мерки не били взети.Това стана ясно от разказа на бивша обитателка на луксозния жилищен комплекс. Същите притеснения изразил през лятото на 2022 година и съпругът на Айлин - Мустафа, когато семейство е било на гости в Кърджалийско. "Не съм специалист, но виждам, че строителството е некачествено", казал Мустафа Канмаз.

„През 2022 г. потърсих помощ от управителя на „Rönesans Residence“ в Хатай.Той се засмя, сякаш ми се подиграваше. Казах и на съседите си, всички бяха безчувствени. Така „райското кътче“ стана ад", разказва пред репортер на агенция DHA Зекие Барутчу Йиитбашъ. Тя се опитала да обезопаси жилището си, но не успяла, затова се преместила да живее на друго място. Строителен техник, приятел на Зекие Йиитбашъ, й казал след земетресението, че в „ренесансовата сграда“ имало изсечени колони, арматурните връзки не били по стандартите, бетонът се ронел. „Ако е вярно, определено е убийство. Да, много сгради са унищожени, но нито една от тях не е като „Ренесанс“-овата. Тук бе домът на близо 900 души. Тук живееха много играчи на „Хатайспор“, дори Волкан Демирел (бивш популярен футболист, национален вратар – б. р.) е бил тук", казва Зекие, която е била член на ръководството на футболния клуб. 

Защо много сгради рухнаха, а други оцеляха? 

Емблематична стана снимката на здание, останало непокътнато в най-засегнатия от чудовищния трус град Кахраманмараш.

То се издига насред море от разрушения, убили хиляди хора. Фотото е споделено от Махир Улуташ, председател на Управителния съвет на Камарата на електроинженерите (EMO), а оцелялата сграда е на Камарата на строителните инженери. Коментарът на Улуташ гласи: "Няма нужда от повече думи. Науката и инженерството са достатъчни, за да изградят структури, които ще оцелеят дори при такова силно земетресение. Стига науката и технологиите да се прилагат в полза на хората!"

Веднага след убийствените трусове, изравнили със земята цели селища, тръгнаха съмнения, че строителни предприемачи със съдействие на корумпирани чиновници са пестили огромни средства и са си докарвали колосални печалби, пренебрегвайки правилата за сеизмична безопасност.Още докато спасителните екипи се надпреварваха с времето, за да спасят колкото може повече оцелели под руините, в Турция започнаха арести на строителни предприемачи за които има съмнение, че не са спазили правилата за сеизмична безопасност. Хората обаче са наясно, че и самите власти са си затваряли очите за правилата за контрол.На 12 януари на летището в Истанбул бе арестуван архитект Мехмет Яшар Джошкун, един от ръководния екип, изградил Rönesans Residence в Хатай. Строителният предприемач, който е сред собствениците на сградата, искал да напусне Турция с огромна сума пари, щял да лети за Подгорица, Черна гора. Изпълнителят на грандиозния строителен проект е задържан със заповед на Главната прокуратура в Истанбул.

През последните дни  турските власти задържаха или издадоха заповеди за арест на над 130 души, за които се предполага, че са участвали в строителството на сградите, смазали обитателите си, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от АП и БТА.Въпреки че на хартия в Турция има строителни норми, които отговарят на съвременните стандарти за земетръсно инженерство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се свлякоха настрани или се стовариха върху обитателите им, посочва агенцията.

Прокурорите започнаха да събират проби от сградите за доказателства за материалите, използвани при строителството. Земетресенията са били силни, но експертите и хората в цяла Турция обвиняват лошото строителство, че е увеличило разрушенията.Министерството на правосъдието обяви, че се създават бюра за разследване на престъпления, свързани със земетресението. Целта е да идентифицират изпълнителите и други лица, отговорни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират експерти, включително архитекти, геолози и инженери, и да проверяват разрешителните за строеж и за обитаване.Опозиционни партии обвиниха правителството, че не е контролирало прилагането на строителните норми и е изразходвало неправилно специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г.Президентът Ердоган заяви, че опозицията лъже и разпространява клевети, за да очерни правителството, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от нея общини.

Как се справя Япония?

Учен от Страната на изгряващото слънце, която е в силна земетръсна зона, коментира разрушенията в Турция. "Не мисля, че има голяма разлика между сеизмичните характеристики, предвидени в стандартите за устойчивост на земетресения в Япония и Турция. Има обаче различия по отношение на това дали сградата наистина е построена по стандартите или не", посочи д-р Хитоши Баба. Той даде за пример голямото земетресение в Източна Япония, което е било с магнитут 9,2 по Рихтер и след него не е имало почти никакви щети по сградите.

Щети за 84 млрд. долара

Зeмeтpeceниятa ca нaнecли щeти нa иĸoнoмиĸaтa нa Турция, изчиcлявaщи ce пo пъpвoнaчaлни дaнни нa oĸoлo 84 милиapдa дoлapa, ĸoeтo e oĸoлo 10% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт.Toвa cъoбщи Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa oцeнĸи нa Koнфeдepaциятa нa пpeдпpиeмaчитe и пpeдcтaвитeлитe нa бизнec cpeдитe нa peпyблиĸaтa. Cпopeд дaннитe нa бизнeca, oт пocoчeнaтa цифpa зa oбщитe щeти oт зeмeтpeceниятa, щeтитe нa жилищни cгpaди в Typция възлизaт нa 70,8 млpд. дoлapa. Πocлeдcтвиятa oт зeмeтpeceниятa щe дoвeдaт и дo нaмaлявaнe нa пpиxoдитe в бюджeтa нa cтpaнaтa c 10,4 млpд. дoлapa, a зaгyбитe нa paбoтнa cилa щe cтpyвaт нa тypcĸaтa иĸoнoмиĸa oщe 2,9 млpд. дoлapa.

Коментари

Новини Варна