IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
13:15 | 9 март 2023
Обновен: 03:12 | 19 април 2024

Съдът на ЕС се произнесе за замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

Постановлението налага на българските магистрати да преразгледат свое решение, което неглижира негативните ефекти от теца

По материала работи: Слав Велев
Съдът на ЕС се произнесе за замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

ТЕЦ „Марица Изток 2“ на яз. Овчарица е най-голямата въглищна централа в България и на Балканския полуостров/Снимка: Ivan Donchev/Greenpeace

България нарушава европейското законодателство, като позволява на „ТЕЦ Марица изток 2“ да нарушава екологичните норми за серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението от постановление на Съда на Европейския съюз, публикувано днес. Решението е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“. Решението е в полза на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и създава прецедент за още дела срещу замърсителите. То налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, което неглижира замърсяването от теца.

„Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето – както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве“, коментира Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България.

Повод за делото в Европейския съд беше разрешителното за работа, което „ТЕЦ Марица изток 2“ получи в края на 2018 г. То даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Делото пред българския съд беше заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд. Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. 

След дълги години работа на загуба и държавни помощи, повишаването на цените на електроенергията след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да регистрира безпрецедентни печалби – 762 млн. лева за първите девет месеца на годината. Краткосрочният успех беше използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява тецовете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия. 

Очакваното успокояване на цените обаче промени отново картината и от началото на 2023 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ работи с почти нулева печалба, изпитва затруднения да намери купувачи на скъпата си енергия и намалява капацитета на производството си. 

„Широкото навлизане на чисти възобновяеми източници в енергийния микс и високата цена на въглищната енергия поставя под въпрос рентабилността на замърсяващи мощности като тецовете. Това започва да става видимо дори за онези, които досега бяха скептични към енергийния преход. Ето защо сега е критично важно такива знакови решения на европейски институции да бъдат взети под сериозно внимание от политиците. Трябва да се начертае ясна посока и план за развитие на въглищните региони в следващите няколко десетилетия, за да бъдат запазени работните места на хората. В противен случай рискуваме да поставим хиляди работници пред свършен факт, когато централите все пак бъдат затворени“, добавя Меглена Антонова.

В дискусията за енергийни преход на страната удобно се пропуска продължаващото замърсяване. Скорошно изследване, изготвено за „Грийнпийс“ – България, изчисли, че икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11.8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г. След повишаването на работещите мощности от 20% на 100% през последната година може да очакваме здравният ефект също да се е повишил. Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира в регион, който е вече тежко замърсен – припомняме, че Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.

Коментари

Новини Варна