IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 27 април 2023
Обновен: 01:43 | 27 април 2024

Бързото нагряване на океаните разтревожи учените

Не знаят на какво се дължи

По материала работи: Ставри Таргов
Бързото нагряване на океаните разтревожи учените

Бързо нагряване на океаните разтревожи учените, загрижени, че то ще допринесе за глобалното затопляне.

Този месец световната океанска повърхност достигна рекордно висока температура. Тя никога не се е затопляла толкова много и толкова бързо, съобщава Би Би Си.

Учените не разбират напълно на какво се дължи този процес, но се притесняват, че в комбинация с други метеорологични явления температурата може да достигне тревожно ново ниво до края на следващата година.

Тази тревога се засилва от това, че основното метеорологично събитие Ел Ниньо, което води до затопляне на океаните, все още не е започнало.

Колкото по-висока е температурата на водата, толкова повече намалява възможността океанската повърхност да поглъща както въглероден диоксид, така и топлина от атмосферата. А океаните са основният абсорбатор на парниковите газове и излишната топлина на планетата.

Важно ново проучване, публикувано миналата седмица разкри, че през последните 15 години Земята е натрупала почти толкова топлина, колкото през предходните 45, като по-голямата част от допълнителната енергия е отишла в океаните.

Това има реални последици – не само че средната температура на океаните достигна нов рекорд през април тази година, но в някои региони разликата в дългосрочен план е огромна.

През март температурите на морската повърхност край източното крайбрежие на Северна Америка са били с цели 13,8 градуса по Целзий по-високи от средните за периода 1981-2011 г.

„Все още не е установено защо се случва такава бърза и огромна промяна”, коментира Карина фон Шукман, водещ автор на новото изследване и океанограф.

Парадоксално, но фактор, който би могъл да влияе на нивото на топлината, която отива в океаните, е намаляването на замърсяването от корабоплаването.
През 2020 г. Международната морска организация въведе регламент за намаляване на съдържанието на сяра в горивото, изгаряно от кораби. Това има бързо въздействие, намалявайки количеството аерозолни частици, изпускани в атмосферата.

Но аерозолите, които замърсяват въздуха, също помагат за отразяването на топлината обратно в космоса - премахването им може да е причинило допълнително затопляне на водата.

Температурата ѝ вече е с близо 0,9 градуса по-висока от прединдустриалните нива, а тази на въздуха - с почти 1,5 градуса. Разликата се дължи на това, че за нагряването на водата е необходима много повече енергия.

А от Австралийското бюро по метеорология очакват силен Ел Ниньо тази година, като подчертават, че използват сравнително консервативен модел. Други климатични модели сочат още по-голяма сила на климатичното явление.

Предпоставките за Ел Ниньо вече започват да се развиват край бреговете на Перу и Еквадор.

При консервативната прогноза той ще повиши температурата на водата с 0,2-0,25 градуса, което вероятно ще превърне 2024-а в най-топлата година в историята.

Повишаването на температурата ще промени климата, давайки повече енергия на бурите, нарушавайки сезоните, влияейки върху мусоните и глобалната циркулация на въздуха и водата, предаде Vesti.bg.

Има и друго опасение. Глобалното затопляне вероятно не е линеен и постепенен процес. В даден момент повишаването на температурата ще намали до такава степен възможността на океаните да абсорбират парникови газове и топлина, че затоплянето рязко ще се ускори и ще стане необратимо, независимо какви мерки се предприемат от хората.

Тогава климатичната криза изведнъж ще се превърне в климатична катастрофа за човечеството.

Коментари

Новини Варна