IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:00 | 17 юни 2023
Обновен: 19:36 | 27 април 2024

Откриха останки на непознат вид динозавър (ВИДЕО)

Той е живял преди 72 милиона години на територията на днешна Чилийска Патагония

По материала работи: Слав Велев
Откриха останки на непознат вид динозавър (ВИДЕО)

Останки от вид растителнояден динозавър, неизвестен досега в южното полукълбо са открити в Чили, което оспорва дългогодишни вярвания за ареала на динозаврите с глави като патици, съобщиха учени пред АФП. С дължина до четири метра и тегло един тон, Gonkoken nanoi е живял преди 72 милиона години в крайния юг на днешна Чилийска Патагония.

"Това са били стройни на вид динозаври, които лесно са можели да заемат двукрака и четирикрака стойка, за да достигнат растителността във височина и на нивото на земята", казва Александър Варгас, директор на палеонтологичната мрежа на Чилийския университет и един от авторите на изследването, публикувано от списание Science Advances и представено в Сантяго.

Откритието доказва, че чилийска Патагония е служила като убежище за много древни видове хадрозаври - вид патешкоглави динозаври, разпространени в Северна Америка, Азия и Европа през периода креда, отпреди 145 до 66 милиона години.

Тяхното присъствие в отдалечените южни земи изненада учените, които ще трябва да "разберат как техните предци са стигнали дотам", каза Варгас.

Името Gonkoken идва от езика на техуелче, първите обитатели на региона, и означава "подобен на дива патица или лебед".

Коментари

Новини Варна