IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:40 | 1 август 2023
Обновен: 09:34 | 25 април 2024

САЩ наложиха ограничения за пътуването и престоя на унгарците

Отношенията между Вашингтон и Будапеща се обтегнаха заради ограничаването на правата на ЛГБТ общността и забавянето на приемането на Швеция в НАТО

По материала работи: Слав Велев
САЩ наложиха ограничения за пътуването и престоя на унгарците

Премиерът на Унгария Виктор Орбан/Снимка: АРХИВ

САЩ наложиха днес нови ограничения за пътуването и престоя на своя територия за граждани на Унгария, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, предаде БТА.

Причината е безпокойството, че не е била достатъчно щателно проверена самоличността на над един милион чужденци, които са получили унгарски паспорти през последните девет години, казаха служители на посолството на Съединените щати в Будапеща и представители на правителството във Вашингтон.

Ограниченията важат по американската програма за премахване на визовия режим (Visa Waiver), която позволява на граждани на 40 държави да влизат в Съединените щати без виза за престой до 90 дни с делова или туристическа цел. Този период за унгарски граждани в рамките на системата ESTA (електронно разрешително, позволяващо пътуване в САЩ без виза) се намалява от две години на една година, а всяко лице ще бъде ограничено до еднократно влизане на американска територия. Това са единствените по рода си ограничения в безвизовия режим, обхващащ споменатите 40 страни.

Високопоставен представител на американското правителство заяви за АП, че ограниченията са следствие от безуспешните дългогодишни опити на САЩ да работят с правителството на Унгария по разрешаване на проблемите със сигурността. Установено е, че на стотици хиляди хора са издадени унгарски паспорти без прилагането на строги изисквания за проверка на самоличността, включително и на престъпници, които представляват заплаха за сигурността и нямат пряка връзка с Унгария, уточни той.

През 2011 г. правителството на Унгария, оглавявано от премиера Виктор Орбан, започна да прилага опростена процедура по натурализиране на лица с унгарски произход и самосъзнание, дори и ако те не живеят или не възнамеряват да живеят в Унгария. Стотици хиляди от поне двата милиона етнически унгарци, които живеят в съседни държави - най-вече в Румъния, Сърбия и Украйна - се сдобиха с унгарско гражданство в рамките на опростената процедура, отбелязва АП.

Тази програма претърпя критики с аргумента, че благодарение на нея етнически унгарци, които не плащат данъци на държавата, защото живеят в други страни, добиват правото да гласуват на произвеждани в Унгария избори. Съответно това е от полза на управляващата партия на Орбан - "Фидес -Унгарски граждански съюз". От съображения за сигурност по-рано САЩ поставиха Унгария в графата "временен член" на програмата за премахване на визовия режим на САЩ.

Отношенията между Съединените щати и Унгария се обтегнаха в последно време от забавянето на парламентарното гласуване в Будапеща за приемането на Швеция в НАТО и от ограничаването на правата на ЛГБТК общността от страна на националистическото правителство на Орбан, отбелязва Ройтерс.

"Налице са систематични проблеми при удостоверяването на самоличността на граждани с унгарски паспорти в периода 2011-2020 г.", каза представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Ограниченията бяха въведени от САЩ ден след като управляващата в Унгария партия "Фидес" бойкотира парламентарна сесия, свикана по желание на опозицията, на която трябваше да се гласува кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

През 2014 г. американското правителство забрани на шестима унгарски граждани да влизат в Съедининените щати като предупреждение към предишното правителство на Орбан, което според Вашингтон е подкопавало устоите на демокрацията.

Коментари

Новини Варна