IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:40 | 7 септември 2023
Обновен: 20:27 | 28 април 2024

Воден ад в Гърция: Българи бягат панически (СНИМКИ/ВИДЕО)

Блокирани са пътища и мостове

По материала работи: Слав Велев
Воден ад в Гърция: Българи бягат панически (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Фейсбук/Meteo Balkans

Гърция е изправена и пред хуманитарна катастрофа. Водата в района няма да е годна за пиене поне един месец. Много големи градове, села, заводи и стопански инфраструктури са извън строя. За съжаление се съобщават и за загинали животни, а мъртвите тела носят и болести. Трагедията в Гърция се равнява с тази в Ню Орлийнс през 2005 година след ураганът Катрина. Реално валежите не могат да се изчислят. Защото всичко е под вода, но с косвени методи, те се равняват на над 1000 л/кв.м.

Циклонът Даниел продължава да марширува из Гърция. Автомагистрала Атина - Солун се превърна в плавателна река. След библейския потоп в централната част на страната и на островите пороите достигнаха столичния регион. Българи, отишли на почивка в южната ни съседка, започнаха да се евакуират по спешност. Между тях има такива, които вече 40 часа са без ток и вода, а са с деца.

7 български коли от Пелион се евакуират, разбра GlasNews. Хората питат проходим ли е пътят от Аргеласти до Волос, както и мостът на Агрия. Нашенците съобщават, че в региона отново вали.

"Пътуваме за Атина, или поне се опитваме, върнаха ни от Трикала. Пътищата са затворени. Всички пътища. Връщаме се. Ще минем през Йоанина. И тук е наводнено", уточняват други българи.

Много от тях се чудят има ли отворен път от Волос до България.

"Мисля, че и последният мост падна, поне така чух по новините", пише в социалните мрежи българка. И уточнява, че вчера мостът на Агрия се заобикалял по обходен път.

"По новините съобщиха за времето, че циклонът продължава и днес в районите на Тесалиа(Θεσσαλία) Волос, Кардитца. Пътят Фарсала е пропаднал, няма го едното платно. Волос отново е залян от водите прииждащи от Пилио(Πήλιο). Току-що съобщават, че магистралата към Солун отново е затворена", уточняват наши сънародници.

Видео показва ужасни кадри как хората буквално се отнасят от потоци вода - и това е центърът на Атина, недалеч от метростанция Evangelismos. Освен това някои станции на метрото трябваше да бъдат затворени, тъй като водата ги наводни. На метростанция Evangelismos също беше заснета невиждана сцена с наводняване на станцията, а навесът се превърна във водопад.

Жителите на няколко общини на Кардица, областна единица в Централна Гърция, трябваше да се катерят по покривите на къщите си в четвъртък сутринта, за да избегнат покачващите се води, които се събраха след поройните дъждове, ударили района и близките региони през последните 48 часа.

Коментари

Новини Варна