IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
13:20 | 4 март 2024
Обновен: 08:39 | 24 април 2024

Възрастните хора в Швейцария ще взимат и 13-а пенсия

На референдума беше отхвърлено предложението да бъде увеличена с една година възрастта за пенсиониране

По материала работи: Ставри Таргов
Възрастните хора в Швейцария ще взимат и 13-а пенсия

На референдум в Швейцария гласоподавателите одобриха с 58 процента правото да бъде получавана 13-а пенсия. При същото гласуване беше отхвърлено предложението да бъде увеличена с една година възрастта за пенсиониране.

АФП отбелязва, че референдумът се е провел в страна със застаряващо население и рязко поскъпнал живот. Референдумът беше по инициатива на левите партии.

Против бяха центристите и колегите им вдясно. Според изчисленията на правителството, изплащането на 13-а пенсия ще наложи увеличаване на данъците и крие риск за финансовата стабилност.

АФП посочва, че Швейцария е сред най-скъпите страни за живеене. От една страна държавната пенсия може да достигне 2450 франка (равняващи се на 5000 лв. за един човек).

За семейна двойка таванът е равностойност на 7500 лв. В същото време обаче наем на жилище с две спални е 6150 лв., а цената на едно кафе е не по-малко от 10 български лева, съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна