IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:40 | 4 март 2024
Обновен: 03:15 | 29 април 2024

И гръцка военна фрегата ще пази търговските кораби в Червено море

Заради атаките на хутите има проблеми с трафика на пристанището в Пирея

По материала работи: Ставри Таргов
И гръцка военна фрегата ще пази търговските кораби в Червено море

Гръцката фрегата "Хидра".

Гръцка фрегата е част от мисия на ЕС за защита на търговските кораби от нападенията на йеменските бунтовници хути. Опозицията настоя за изтегляне на гръцките военни от операцията.

Гръцката фрегата "Хидра" вече е в Червено море, като част от силите на ЕС за защита на търговските кораби, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Министър Дендиас заяви, че нападенията на хутите възпрепятстват гръцките търговски кораби на пристанище Пирея.

Поради напрежение и риск международни контейнеровози са спрели да използват гръцкото пристанище. Медиите припомнят, че от ноември миналата година няколко търговски кораба, гръцка собственост, са атакувани край Йемен.

"Съществува глобална заплаха за морския търговски транспорт", заяви министърът на отбраната. Решението за участие на гръцка фрегата получи одобрение от Съвета за сигурност на Гърция.

В същото време част от опозиционните партии преди всичко депутатите - комунисти, настояха за незабавно оттегляне на гръцката фрегата, защото има "риск от въвличане в чужди за интересите на страната военни действия", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна