IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:30 | 1 април 2024
Обновен: 06:54 | 30 април 2024

Опозицията с огромни победи на местния вот в Турция

Ердоган призна изборния неуспех в реч, като каза, че партията му е претърпяла „загуба на височина“

По материала работи: Слав Велев
Опозицията с огромни победи на местния вот в Турция

Основната опозиционна партия в Турция запази контрола си над ключови градове и постигна огромни печалби на други места на местните избори в неделя.

Резултатите са голям неуспех за президента Реджеп Тайип Ердоган, който си постави за цел да си върне контрола върху тези градски райони. С повече от 90% от преброените урни, настоящият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия (CHP) води с голяма преднина в най-големия град и икономически център на Турция, според държавната Анадолска агенция.

Мансур Явас, кмет на столицата Анкара, запази мястото си със зашеметяващата разлика от 25 точки пред съперника си, сочат резултатите. Общо РНП спечели общините в 36 от 81 турски провинции, според Anadolu, проправяйки си път към много крепости на партията на Ердоган. Тя спечели 37% от гласовете в цялата страна, в сравнение с 36% за партията на президента, отбелязвайки най-голямата изборна победа на CHP, откакто Ердоган дойде на власт преди две десетилетия.

Ердоган призна изборния неуспех в реч, като каза, че партията му е претърпяла „загуба на височина“ в Турция. Хората изпратиха „послание“, което партията му ще „анализира“, като се впусне в „смела“ самокритика, каза той.

„За съжаление, девет месеца след нашата победа на изборите на 28 май, не успяхме да постигнем резултата, който искахме в теста за местните избори“, добави Ердоган. „Ние ще коригираме грешките си и ще коригираме недостатъците си.“

Той обеща да продължи с икономическа програма, въведена миналата година, която има за цел да се бори с необузданата инфлация, която опустоши страната и удари тежко турците.

Гласуването беше разглеждано като барометър за популярността на Ердоган, докато той се опитваше да си върне контрола над ключови градски райони, които загуби от опозицията на изборите преди пет години.

Основното бойно поле за 70-годишния турски президент беше Истанбул, град с население от 16 милиона души, където той е роден и израснал.

Разделена и деморализирана след победата на управляващата ислямско ориентирана Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган на миналогодишните президентски и парламентарни избори, резултатът засили опозицията в Турция.

„Гласоподавателите решиха да установят нов политически ред в Турция“, каза лидерът на CHP Озгур Йозел пред тълпа от ликуващи поддръжници. „Днес избирателите решиха да променят 22-годишната картина в Турция и да отворят вратата към нов политически климат в страната ни.

Около 61 милиона души, включително повече от един милион гласували за първи път, имаха право да гласуват за всички столични общини, градски и районни кметства, както и квартални администрации. Избирателната активност е била около 76%, според държавната Анадолска агенция, в сравнение с 87% миналата година.

Около 594 000 служители по сигурността дежуриха в цялата страна, за да гарантират гладкото протичане на гласуването. Въпреки това един човек беше убит, а други 11 бяха ранени в град Диарбекир, където спорът за избора на квартален администратор прерасна в насилие, съобщи държавната Анадолска агенция. Най-малко шестима души също бяха ранени при боевете, избухнали в близката провинция Шанлиурфа.

„Според данните, които получихме, изглежда доверието на нашите граждани в нас, тяхната вяра в нас се е отплатила“, каза кметът на Истанбул Имамоглу.

Той спечели 50,6% от гласовете в Истанбул, докато кандидатът на ПСР Мурат Курум, бивш министър на урбанизацията и околната среда, получи 40,5%, според Анадолу.

Коментари

Новини Варна