IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:14 | 13 април 2024
Обновен: 15:23 | 1 май 2024

Кристалина Георгиева с втори мандат в МВФ

Тя беше единственият номиниран кандидат

По материала работи: Петър Захариев
Кристалина Георгиева с втори мандат в МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е назначена "с консенсус" за втори петгодишен мандат, обяви Изпълнителният съвет на фонда, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Новият мандат на г-жа Георгиева, която беше единственият номиниран кандидат, ще започне на 1 октомври 2024 г., в края на настоящия мандат, се казва в изявление на МВФ. "Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения", се казва в изявлението на Съвета.

Миналия месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ, като на практика гарантираха нейното преизбиране, посочва Ройтерс. По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а Съединените щати препоръчват ръководителя на Световната банка.

Георгиева заяви, че е благодарна на борда и че за нея е чест да бъде избрана за втори мандат. Тя каза, че очаква с нетърпение да продължи да работи с "изключителния" екип на МВФ. Георгиева допринесе за осигуряването на големи заеми за Украйна, контролира преработването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работи неотклонно, за да помогне на Китай да възприеме преструктуриране на държавния дълг.

Тя също така преодоля лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея след разглеждане на твърдения, че е оказвала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, докато е работила в Световната банка, припомня Ройтерс.

Коментари

Новини Варна