IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:20 | 25 април 2024
Обновен: 02:23 | 4 май 2024

Байдън подписа закона за забрана на TikTok

Същевременно в Европа приложението доброволно спря "програма за възнаграждения" на "ТикТок Лайт"

По материала работи: Слав Велев
Байдън подписа закона за забрана на TikTok

Американският президент Джо Байдън подписа закона, изискващ китайската компания ByteDance да прехвърли собствеността си върху социалната мрежа "ТикТок" в рамките на девет месеца под заплаха от общонационална забрана, предадоха световните агенции.

Президентът може да предостави еднократно удължаване на срока от 90 дни, което отлага крайната дата до една година, ако компанията докаже, че има план за прехвърляне на собствеността и "значителен напредък" с изпълнението му, уточнява Асошиейтед прес, предаде БТА.

Президентската администрация и двупартийна група конгресмени определиха платформата като нарастващ риск за националната сигурност.

Мярката е част от по-широко законодателство, в което влиза и подкрепа за Украйна, Израел и Тайван.

"ТикТок" обяви, че ще оспори по съдебен ред неконституционалните според компанията мерки на Конгреса. 

"Вярваме, че фактите и законът ясно са на наша страна и в крайна сметка ще победим", заявява компанията, според която евентуална забрана ще ощети тежко 7 милиона бизнеса и ще "обрече на мълчание" 170 милиона американци. 

Същевременно в Европа "ТикТок" доброволно спря "програма за възнаграждения" на новото си приложение "ТикТок Лайт" заради притесненията на ЕС, че тя може да доведе до пристрастяване. 

Схемата позволява на потребителите да трупат точки, когато изпълняват определи задачи на платформата - гледане на видеа, харесване на съдържание, следване на създатели на съдържание или отправяне на покана към приятели да се присъединят. 

Европейската комисия използва Законодателния акт за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила миналия месец, за да принуди големите интернет компании да правят повече за борба с незаконното или вредно съдържание на платформите си. "ТикТок" попада под прицел заради влиянието си върху децата и младежите, уточнява Ройтерс. 

Европейската комисия даде на компанията срок до днес да вземе мерки срещу потенциално пристрастяващата природа на програмата за възнаграждаване за деца или рискува временно блокиране на функцията. 

Популярността на платформата обаче се подчертава от съобщението, че към нея се присъединява и германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, съобщи ДПА. 

"Бих искал да отправя най-вече към младите хора предложение да говорят с мен, където и да са", посочи Хабек, допълвайки, че в момента те изглежда са "най-вече в "ТикТок". 

Той допълни, че планира първата си поява на живо в приложението за утре, като потребителите ще имат възможност да му задават въпроси. 

Присъствието на Хабек в платформата ще предоставя информация за темите, по които работи икономическото министерство, ще обяснява действията на правителството и ще дава поглед към работата му като министър и вицекнацлер.

Коментари

анонимен ( преди 1 седмица )
Хахахаха. Демокрацията май се срина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
фейс буци ( преди 1 седмица )
може, тиктокване не може !Политиката на световните терористи САЩ - ПОМОЩИ под формата на ОРЪЖИЕ за иЗРАИЛЯможе за Русия не може. Важното е да се стрелямепо молове, училища и площади за да си докажемфалшивата демокрация.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
11g24g ( преди 1 седмица )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна