IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:18 | 7 юли 2015
Обновен: 05:47 | 25 април 2024

САЩ работят за преход в Сирия без Башар Асад

Ще засилят въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ работят за преход в Сирия без Башар Асад

Единственият начин за уреждане на вътрешния въоръжен конфликт в Сирия е създаването на ново правителство, което не включва сегашния президент Башар Асад, каза снощи президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Президентът направи рядко посещение в Пентагона, където се състоя съвещание със съветници по националната сигурност. Той каза, че е обсъждал тази идея в преговорите си с редица монархии от Персийския залив, състояли се в средата на май в президентската резиденция в Кемп Дейвид край Вашингтон.

Неотдавна той разговарял по въпроса и в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. "Аз ясно им казах, че САЩ продължават да работят за такъв (политически) преход", посочи Обама.

Сега всички "играчи в региона все по-добре разбират, че ако се вземе предвид извънредната заплаха от страна на Ислямска държава (ИД), много е важно да работим заедно, а не един срещу друг, за да се стигне до създаването на представително сирийско правителство", посочи президентът на САЩ, говорейки след срещата в Пентагона.

Той каза, че САЩ ще засилят въздушните удари срещу живата сила и техниката на ИД в Сирия и подготовката на органите за сигурност на Ирак. Той за пореден път напомни, че кампанията срещу ИД "няма да бъде бърза".

На журналистически въпрос ще увеличават ли САЩ броя на американските войници, пратени в Ирак за подготовка на местните сили за сигурност, президентът отговори отрицателно. Той няколко пъти повтори, че САЩ искат да подготвят местните сили за сигурност, за да могат те да водят с успех борбата срещу ИД. Той добави, че САЩ ще подготвят и екипират и умерената опозиция в Сирия, без да посочва подробности.

Обама отбеляза и опасността от по-незначителни терористични атаки в САЩ. Според него трябва да се прави повече, за да не се позволява на ИД да вербува свои доброволци на територията на САЩ, като призна, че джихадистката организация действа много ефикасно в това направление по целия свят.

Коментари

Новини Варна