IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:13 | 7 юли 2015
Обновен: 02:15 | 28 април 2024

Скъсаха български знамена в Киев, помислили ги за руски

Флаговете са били издигнати по повод посещението на Плевнелиев

По материала работи: Деян Михайлов
Скъсаха български знамена в Киев, помислили ги за руски

Неизвестни лица са скъсали тази нощ в центъра на Киев близо 15 български знамена, поставени по случай официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в украинската столица. От градския съвет са убедени, че злосторниците са посегнали на знамената, тъй като са ги помислили за руски, предаде ТАСС.

 

"На нощно осветление зеленият цвят на знамето на България, намиращ се между бялата и червената ивица, може да е бил сметнат за син цвят, което е станало и причина за вандализма", казаха от градския съвет.

 

Киевските власти са поднесли извинения "на ръководството и народа на България за този досаден инцидент", посочва руската агенция.

 

По-рано в социалните мрежи украинският депутат Дмитрий Линко написа, че по улиците на Киев са окачени "български знамена, които много приличат на руски".

 

"В центъра на Киев окачват знамена на Украйна и България. Но, когато ги погледнах, се появи въпросът – това ли е българското знаме? На вас как ви се струва?", коментира Линко.

 

Помощникът на депутата Алексей Кошевец уточни, че знамена са окачени по цялата улица "Лаврская".

 

"Как е възможно да се допусне флагът на България да е точно копие на руския? Това може да се оцени като саботаж? Дори и през деня да позеленее, аз се съмнявам, че това ще оправдае тези, които така нехайно са се отнесли към въпроса за знамената", подчерта Кошевец.

 

От своя страна жителката на Киев Анна Ленская съобщи във Facebook, че на дневна светлина знамето е със зелена ивица, а не синя. "Дневна светлина. На снимката се вижда, цветът не е син, а зелен", пише Ленская, като публикува съответна снимка.

Коментари

Новини Варна