IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:56 | 7 юли 2015
Обновен: 12:33 | 23 април 2024

Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България

Демократичният европейски път на Украйна е без алтернатива, заяви Плевнелиев

По материала работи: Деян Михайлов
Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България

Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и на континента като цяло. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации в Киев.

„Ние никога няма да забравим, че България бе най-силно засегната от газовата криза през 2009 г., когато един монополист реши да спре кранчето за газ на много държави в Европа. Затова ние днес работим за диверсификация“, посочи българският президент.

Той подчерта, че Украйна и България са двигатели за усилията на Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде обикновена стока за търгуване на пазарни цени.

„Ние сме сигурни, че както руски, азербайджански и много други компании, които доставят газ на Европа, ще се възползват от средата, която Европа предоставя - на правила, на конкурентост, на ясна регулация, на третия либерализационен пакет, който е изцяло в интерес на гражданите и на фирмите и който не е насочен срещу никого, но той е шансът на Европа да гарантира конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране на една или друга държава“, каза още българският държавен глава.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви също така Плевнелиев.

Държавният глава отново изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. 

Плевнелиев каза, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е в нарушение на международното право и "България не признава и няма да признае никога този незаконен акт". 

Президентът посочи още ,че страната ни не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, каза Росен Плевнелиев. 

Той изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение. България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза президентът.

Той заяви, че никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите , а не в местенето на граници, каза още Плевнелиев.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна, както и за отпадането на визите за украинските граждани.

Признателни сме за политиката на украинското правителство по отношение изучаването на български език, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че българското национално малцинство в Украйна е най-голямата българска общност извън границите на страната.

В присъствието на двамата президенти беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.

Коментари

Новини Варна