IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:43 | 7 юли 2015
Обновен: 12:33 | 23 април 2024

Гърция отиде в Брюксел без нови предложения

Атина може да поиска мостово финансиране

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гърция отиде в Брюксел без нови предложения


 
По всичко изглежда, че срещата на Еврогрупата във вторник няма да доведе до очакваните положителни резултати. Очаква се финансовите министри от еврозоната да си отпътуват още след няколко часа, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва в сряда, пише dnes.bg.
Според италианската новинарска агенция Ansa гръцкото правителство възнамерява да поиска мостово финансиране в размер на 7 млрд. евро. С него вероятно страната възнамерява да посрещне следващите плащания на траншове – към ЕЦБ и МВФ.
Правителството на Гърция възнамерява да подаде молба за нова спасителна помощна програма към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), твърди източник на германското издание Handelsblatt. Въпреки това обаче представителите на страната не са внесли нито писмена молба, нито писмени предложения, което е довело до объркване финансовите министри, пише още медията.
Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep – кратко изявление на вратата на залата. Според анализатори това говори, че и днес няма да има съществен пробив.
Междувременно и министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви днес за пореден път, че евентуално обсъждане на облекчаване на Гърция дълг може да се обмисли само след прилагането на реформи от Атина. Ще можем да говорим за намаляване на дълга, само когато гръцкото правителство покаже, че прилага реформите", заяви Габриел в интервю за седмичника Stern.
В противен случай "дългът отново ще започне да се увеличава само ден след намаляването му", допълни Габриел.
Засега Берлин твърдо отказва да се водят преговори по преструктуриране на колосалния дълг на Гърция, изправена пред финансово задушаване. И въпреки всичко именно това предоговаряне е поставено като условие за споразумение с кредиторите от гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, отбелязва AFP.
Така по всичко личи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма да изпълни поредно свое обещание - да постигне споразумение с кредиторите до два дни след референдума.

 

Коментари

Новини Варна