IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:10 | 8 юли 2015
Обновен: 12:34 | 23 април 2024

НАТО се оказа безсилен срещу руските системи за радиоелектронна борба

Прихващането на електронни комуникации е най-големият проблем за ученията на Алианса в Източна Европа

По материала работи: Слав Велев
НАТО се оказа безсилен срещу руските системи за радиоелектронна борба

Опитът от проведените в Литва учения на НАТО показа, че най-новите руски средства за радиоелектронна борба са способни да прихващат и заглушават разговори на съюзниците от НАТО, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на Пентагона.

 

По думите на представители на американската армия, наблюдаващи маневрите в Източна Европа, прихващането на електронни комуникации е най-големият проблем. Без да разполага с надеждни средства за защита на информацията, командването на съюзническите войски не може да предаде данните са своето местонахождение и движението на подразделенията. В резултат американските военни са принудени да изпращат в литовските подразделение свои сержанти и да предават шифровани съобщение чрез тях.

 

Използваните от американската армия технологии позволяват предаването на данни с високо ниво на секретност, но във връзка с ограниченията на износното законодателство съюзниците на Америка в НАТО получават опростени образци.

 

„Американските политици се опасяват, че техните високи технологии ще попаднат в ръцете на руски агенти и се възпротивяват на свалянето на ограниченията за износ. А разработките на ефективни системи за връзка на съюзниците засега са далеч от завършването си”, пише журналистът от WSJ Джулиан Барнс.

 

Руските технологии за радиоелектронна борба не само позволяват идентифицирането на източника на противниковите радиосигнали, но и по-доброто прикриване на собствените комуникации, което запазва секретността на движението на руските въоръжени сили.

 

Източник: Российская газета, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна