IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:06 | 9 юли 2015
Обновен: 12:34 | 23 април 2024

Еколог: Пожарът край "Чернобил" създава опасност от разпространение на радиация

Заплахата била сериозна за районите в близост до огъня

По материала работи: Златина Добрева
Еколог: Пожарът край "Чернобил" създава опасност от разпространение на радиация

Продължаващият девети ден пожар в района на АЕЦ "Чернобил" създава опасност от разпространение на радиация на далечни разстояния, заяви Татяна Тимочко, ръководителката на Общоукраинската екологическа лига, цитирана от ТАСС.

"Пожар в тази зона е много опасен, особено при сегашните метеорологични условия. Високата температура на въздуха поддържа огъня. Появяват се нови и нови малки огнища. Опасността се крие в това, че при горенето на суха растителност и на коренища на дърветата изгаря горният слой на почвата, където се намират "утаилите се с годините радионуклиди", обясни Тимочко.

Пепелта, която се носи от вятъра, създава опасност от разпространение на радиация на големи площи, каза тя.

Разбира се, концентрацията на радиация далече от епицентъра на пожара може да е равна на пределно допустимите показатели, но в районите, които са близо до пожара, това е сериозна заплаха, защото хората може да използват "замърсени" хранителни продукти, смята еколожката.

На 29 юни в мъртвата зона около Чернобилската АЕЦ се запали суха трева и тръстика. Първоначално горяха около 1300 декара, сега продължава да тлее торф на обща площ от 52 декара припомня БТА.

Коментари

Новини Варна