IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:49 | 9 юли 2015
Обновен: 12:35 | 23 април 2024

В Естония ще строят военен полигон за тежкото въоръжение на НАТО

На него ще се извършват маневри на бронирана техника и стрелба с празни боеприпаси

По материала работи: Слав Велев
В Естония ще строят военен полигон за тежкото въоръжение на НАТО

Правителството на Естония одобри законопроект за строителството на полигон, предназначен за маневри на тежката бронирана техника на съюзниците от НАТО. Това съобщава ERR, позовавайки се на пресслужбата на Въоръжените сили на Естония, цитирани от fbr.bg.

Военният обект ще бъде построен в село Соодла, на 40 км. източно от Талин. Площта му ще бъде 5,865 хил. хектара, а периметърът – около 32 км. Отбелязва се още, че тежките въоръжения не могат да извършват маневри на действащия Централен полигон.

„Интерфакс-Украйна” подчертава, че на новия полигон ще се провеждат тактически занятия и стрелба с празни боеприпаси. Строителството на полигона ще се осъществи в рамките на програмата за развитие на държавната отбрана 2013-2022 г.

На 8 юли отбранителните сили на Естония официално потвърдиха присъствието в страната на подразделения на спецчасти от НАТО, които помагат за предотвратяването на хибридни войни (с този термин се обозначават пълномащабните и локални бойни действия, както и информационната война). Заместник-началникът на главния щаб на отбранителните сили, подполковник Ееро Ребо, заяви в интервю за естонска телевизия, че „сътрудничеството не се ограничава само до даване на съвети, провеждат се и съвместни учения”.

От 20 до 25 април в Естония се проведоха военните учения „Торнадо” съвместно с военнослужещи на САЩ. В маневрите взеха участие две хиляди военни от 1-ва пехотна бригада и резерви. Мероприятието беше последният етап от подготовката за най-големите учения на Въоръжените сили на Естония в най-новата история – те се проведоха от 4 до 15 май и в тях участваха 13 хил. военни.

На 15 юни в Талин се състоя откриване на команден център на НАТО. Тогава министърът на отбраната на Естония Свен Миксер подчерта сериозното отношение на съюзниците от НАТО към колективната сигурност на фона на украинския конфликт.

Коментари

Новини Варна