IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
22:24 | 9 юли 2015
Обновен: 12:35 | 23 април 2024

Горски пожари обхванаха Испания заради жегите

Няколко провинции са засегнати от огъня, няма данни за пострадали

По материала работи: Слав Велев
Горски пожари обхванаха Испания заради жегите

Горски пожари обхванаха няколко испански провинции и принудиха властите да извършат евакуации, а службите на Европейския съюз съобщиха за изключително голям риск от избухване на нови, тъй като горещата вълна не показва признаци да отслабва, предаде Ройтерс, цитирана от "Дарик".

В южната автономна област Андалусия службите за защита на населението заявиха, че са използвали самолет, за да облеят с вода обхванатото от пламъци село Лухар в планинската верига Сиера Невада. Те информираха също, че пламъците, които по някои оценки са погълнали площ от около 1800 хектара, са наложили преместването на над 600 души от домовете им.

Областните власти в Андалусия, където според прогнозите температурите достигат 42 градуса, заявиха, че горят пожари и в провинциите Уелва и Хаен.

Според испанското министерство на земеделието няма данни за загинали в пожарите, които снощи са засегнали още пет испански провинции. Но според Европейската информационна система за горските пожари поредицата от сухи и горещи дни е създала изключително голям риск от избухване на още пожари в Южна Европа, особено в Централна и Южна Испания. "В Андалусия има голям брой гористи местности и затова областта остава в състояние на висока степен на готовност", каза говорителка на областните власти в Гранада.

Испания е обхваната от горещата вълна, която засегна големи части от Европа. Испанската държавна метеорологична служба "Аемет" съобщи вчера, че очаква изключително високите температури от над 40 градуса да се запазят още поне седмица.

В Мадрид тази година бяха счупени температурните рекорди за месеците юни и юли, като най-високата стойност бе измерена в понеделник - 39,9 градуса.

Коментари

Новини Варна