IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:10 | 11 юли 2015
Обновен: 12:37 | 23 април 2024

Белият дом: Русия не е главната ни заплаха

Така беше опровергано твърдение на генерал Джоузеф Дънфорд

По материала работи: Златина Добрева
Белият дом: Русия не е главната ни заплаха

Външнополитическият екип на президента Барак Обама никога не е смятал, че Русия е главната заплаха за националната сигурност на САЩ.
Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест в коментар на журналистически въпрос за изказване на генерал Джоузеф Дънфорд, който е номиниран за следващ председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА и dir.bg.
 
В четвъртък генерал Дънфорд заяви пред сенатската комисия за въоръжените сили, че съвременна Русия е заплаха номер едно за сигурността на САЩ.
"Ако искате да говорите за нация, която би представлявала екзистенциална заплаха за САЩ, трябва да посоча Русия. А ако погледнете поведението им, то не е нищо по-малко от тревожно", заяви той.

"Не ми е известно президентският екип по въпросите на националната сигурност да е стигал до такъв извод", заяви говорителят на Белия дом.
 
Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че и държавният секретар Джон Кери не споделя мнението на генерал Дънфорд, предаде Ройтерс.

"Държавният секретар не споделя оценката, че Русия е екзистенциална заплаха за САЩ, нито Китай, откровено казано. Това са големи сили, с които си сътрудничим по редица въпроси, въпреки разногласията, които имаме с тях. Със сигурност имаме разногласия с Русия и действията й в региона, но не я възприемаме като екзистенциална заплаха", каза говорителят на дипломатическото ведомство на САЩ.

Коментари

Новини Варна