IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:45 | 12 юли 2015
Обновен: 20:09 | 28 април 2024

Пекин започна хайка срещу адвокати и правозащитници

Има арестувани и изчезнали

По материала работи: Деян Михайлов
Пекин започна хайка срещу адвокати и правозащитници

Над 50 адвокати и активисти на човешките права в Китай са задържани, изчезнали или привикани през последните 48 часа от полицията в рамките на национална полицейска акция, съобщи международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА.

На някои от адвокатите им било казано, че ги арестуват по подозрение, че предизвиквали кавги и създавали безредици, каза Уилям Ний от "Амнести". 

Най-малко петима служители на пекинската юридическа фирма "Фънгрюй" са изчезнали, като някои са били "отведени насилствено" от полицаи или от неидентифицирани мъже, съобщиха в Twitter техни колеги адвокати от фирмата. Вестник "Ню Йорк таймс" съобщава, че сред задържаните адвокати има и известни имена. 

Според Ний арестите може да са свързани с новия драконовски закон за националната сигурност, приет от китайския парламент този месец. Той дава на държавата право да вземе "всички необходими мерки" за защита на нейния суверенитет и за предпазване от "лоши културни влияния", "зловредни групи" и "криминални дейности под маската на религия".

Коментари

Новини Варна