IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:44 | 15 юли 2015
Обновен: 11:37 | 15 май 2024

Норвегия показва в изложба вещи на Брайвик

Екстремистът излежава 21-годишна присъда в норвежки затвор

По материала работи: Златина Добрева
Норвегия показва в изложба вещи на Брайвик

Норвежкото правителство организира изложба на предмети, принадлежали на крайнодесния екстремист Андерш Брайвик, който преди четири години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, предаде Франс прес.

Адвокатът Джон Кристиян Елден, представляващ близки на жертвите и оцелелите от нападенията, разкритикува това решение.

Експозицията ще бъде открита за посещения на 22 юли в правителствена сграда в Осло. Ще бъдат показани парчета от колата с експлозиви, която Брайвик взриви пред сградата на правителството на 22 юли през 2011 г. и отне живота на 8 души. После той уби още 69 души на близкия остров Ютьоя, повечето от които бяха участници в младежка конференция.

Ще може да се види и униформата и фалшивата лична карта, чрез които Брайвик се е представил за полицай и необезпокоявано е извърши масовото убийство.

Екстремистът излежава 21-годишна присъда в норвежки затвор, която може да бъде удължена, ако той бъде сметнат за опасен.

Според представителя на норвежките Зелени Андерш Скируд Даниелсен изложбата може да се превърне в място за поклонение на крайнодесни екстремисти. Организаторите й обаче твърдят, че искат да покажат на обществото вещите, които са уличили Брайвик по време на процеса.

На 22 юли на остров Ютьоя ще бъде открит паметник на жертвите на Брайвик, посочва БТА.

Коментари

Новини Варна