IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:58 | 16 юли 2015
Обновен: 11:38 | 15 май 2024

Как Русия може да стане продоволствена супердържава

Братушките гледат на изток в търсене на решение на своя селскостопански проблем

По материала работи: Слав Велев
Как Русия може да стане продоволствена супердържава

„Русия би могла да бъде продоволствена супердържава, като се имам предвид обширните ѝ почвени и водни ресурси. Тя все още може да се превърне в такава, но ето го и въпроса: това продоволствие за Запада ли ще отива, или за китайците?“, пише в „Уол Стрийт Джърнъл“ директорът на Центъра по енергетика, природни ресурси и геополитика към Вашингтонския институт по анализ на глобалната сигурност Ариел Коен.

 

„Потенциалът ѝ е огромен. Руската империя е била най-големия износител на зърно и яйца в Европа в края на 19 и началото на 20 век. Но след колективизацията на селското стопанство, което е довело до масовия глад в селата по времето на Сталин, СССР е станал голям вносител на зърнени култури“, се казва в статията.

 

Причините за неефективността на аграрно-промишления отрасъл в Русия включват в себе си лошото формулиране на правата за собственост, корупцията, липса на възможности за повишение на квалификацията в сферата на селското стопанство, слабото финансиране на аграрно-промишления отрасъл и неадекватната инфраструктура, счита авторът на статията.

 

„Съществуват признаци за това, че Русия гледа на изток в търсене на решение на своя селскостопански проблем. Наскоро дъщерна фирма на китайската инвестиционна компания Huae Sinban заяви плановете си да вземе под наем над 280 хиляди акра земя в руския Далечен Изток. Руските чиновници твърдят, че сумата на сделката може да е на стойност до 448 милиона долара за период от 49 години“, предаде Коен.

 

Алтернативна стратегия може да стане поканването на американски и други чуждестранни компании за създаването на промишлено селскостопанско производство в Чернозем, в Сибир, в Южна Русия (например, в Ставропол и на Кубан) и около басейна на Волга, счита авторът. Някои западни компании вече успешно работят в страната, в частност в млечната, месната и сладкарската индустрия. „Русия може отново да стане селскостопанска свръхдържава, каквато е била преди повече от 100 години“, убеден е Коен. „Но на Кремъл ще се наложи да либерализира излизането на пазара, за да може това да се случи“.

 

Източник: The Wall Street Journal,ФБР.bg

Коментари

Новини Варна