IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:50 | 3 август 2015
Обновен: 13:13 | 23 април 2024

Гърция с план за дела срещу германски фирми

Имало и идея за частична национализация

По материала работи: Деян Михайлов
Гърция с план за дела срещу германски фирми

Какво да се прави при евентуален Grexit? Нови подробности за съображенията и размишленията при евентуално излизане на Гърция от еврозоната стават известни. След като в петък и премиерът Алексис Ципрас потвърди, че е възложил на своя вече бивш министър на финансите Янис Варуфакис да изготви "план за отбрана" в случай, че Гърция трябва да напусне валутния съюз, през уикенда станаха известни нови подробности.

В този план, според материал на вестник Efimerída ton Syntaktón, също така влизат и мащабни разследвания за корупция срещу германски компании. Съответните разследвания е трябвало да се задвижат срещу действащи в Гърция германски компании като Siemens, Lidl, Allianz, MAN и Hochtief. 

Един скандал за подкупи, свързан със Siemens, отдавна се обсъжда в Гърция. В конкретния случай дори вече има съдебна процедура. Предполага се, че служители на Siemens са платили през 1997 г. около 70 милиона евро под формата на подкупи на гръцката телекомуникационна компания OTE, за да поемат цифровизацията на телефонната мрежа на гръцкия концерн. Около дузина бивши представители на Siemens и други 40 обвиняеми са изправени пред съда от март.

Друга точка в алтернативния план на гръцкото правителство е била национализация. Така например е било предвидено одържавяването на приватизираната едва през 2013 г. лотарийна компания Opap, пише лявоориентираното издание, като се позовава на правителствени кръгове.

Планирано било и увеличаване на тол таксите по магистралите и големите мостове в цялата страна. Правителството в Атина не коментира засега информацията.

Коментари

Новини Варна