IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
11:20 | 3 август 2015
Обновен: 13:14 | 23 април 2024

Ердоган: Путин вече не стои зад Башар Асад!

Турският и руският президент са коментирали бъдещето на Сирия

По материала работи: Деян Михайлов
Ердоган: Путин вече не стои зад Башар Асад!

Руският президент Владимир Путин е настроен положително към отстраняването на сирийския президент Башар Асад. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти в индонезийската столица Джакарта. Според Ердоган промяната в позицията на Путин се дължи на липсата на решение на сирийската криза.

Турският президент разкри, че е коментирал бъдещето на Сирия с Путин по време на тяхна среща в Азербайджан, както и в телефонен разговор след това. 

"Той вече не е на първоначалното си мнение. Вече не стои зад Башар Асад. Вярвам, че вече не го подкрепя и гледа по-позитивно към възможността за смяна на режима", заяви Ердоган. 

Той разкритикува САЩ, че са изпратили оръжие на бойците от сирийската партия на Демократичния съюз, която се бори с джихадистите в Северна Сирия. Според Ердоган обаче тя е терористична организация, приближена до кюрдската работническа партия ПКК. 

"По телефона обясних на президента Обама, че ако Вашингтон изпрати оръжия на сирийските бойци, те ще се озоват в ръцете на джихадистите. Той не ме послуша и доставката беше осъществена на следващия ден", изтъкна Ердоган, и добави, че времето е показало, че тогава е бил прав. 

Изказването му идва на фона на непрекъснатите въздушни удари срещу джихадистите, както и срещу позиции на кюрдската работническа партия ПКК в Северен Ирак. 

Турският държавен глава обяви, че Саудитска Арабия, Катар, Франция и Великобритания са готови да се включат в бомбардировките в Сирия с цел създаване на Свободна зона за сигурност.

Коментари

Новини Варна