IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:12 | 3 август 2015
Обновен: 07:10 | 29 април 2024

50 мили бодлива българска тел. Това е "супер ограда"

"Дейли мейл" разказва за това как се справяме с бежанския поток

По материала работи: Деян Михайлов
50 мили бодлива българска тел. Това е "супер ограда"

Как България се справя с нахлуващите имигранти? Със супербариера от бодлива тел, с дължина 82 км, която ограничава достъпа на хиляди бежанци по границата с Турция, пише "Дейли Мейл".

Простираща се чак до хоризонта, тази супербариера блокира хиляди бежанци, копнеещи за нов живот в Европа, коментира изданието и допълва, че докато полицията в Кале се борят с хилядите, опитващи се да преминат през Евротунела, в отчаян опит да стигнат до Великобритания, България разширява своето укрепление с Турция.
Бариерите около ферибота и терминалите на Евротунела в Северна Франция са прекосявани вечер след вечер от имигранти, опитващи се да влязат в Англия. В контраст с това, оградата, предстояща да бъде построена по границата на България и Турция, е проектирана да бъде непреодолима.

Местните власти се надяват да сложат край на безмилостните криминални групи, експлоатиращи семейства, които бягат от войната и тероризма в Сирия, Ирак и Северна Африка. Те се насочват към Европа, като техният път е през България.

"Дейли Мейл" цитира шефа на гранична полиция Иван Стоянов: "Нашата операция е попречила на повече от 500 имигранти да преминат през последния месец".

"Половината бяха арестувани от наши и турски колеги, а другите бяха върнати. Тяхната цел не е България. Техният интерес са държави като Великобритания. Те ни използват като транзитна страна",допълва Стоянов.

Инфрачервени камери успяват да заснемат майки, носещи повити деца, докато правят опити да преминат границата по тъмно. Оградата е под наблюдение 24/7 от въоръжени пазачи, които заемат стратегически места по цялата дължина на оградата от 50 мили.

Изданието допълва, че България привлича военни в своята охранителна гранична система, в подкрепа срещу фанатиците от "Ислямска държава". Преди страната е била възприемана като лесен маршрут за преминаване на джихадистите и ИД я включила в своята карта на ислямския халифат.

Но сега, за хиляди ужасени семейства, бягащи от екстремистите, оградата означава краят на една отчаяна мечта.

Борис Чеширков, говорител на агенцията на ООН за бежанците, обяснява, че личните документи на повечето имигранти са били иззети от трафикантите им.

"Ние сме свидетели на всички тези хора, които бягат от "Ислямска държава", казва той.

Но оградата е там, за да пази България, а това означава, че търсещите убежище ще са подложени на още по-опасни пътувания и ще трябва да плащат повече на контрабандистите, заключава "Дейли мейл".

Коментари

Новини Варна