IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:12 | 3 август 2015
Обновен: 13:14 | 23 април 2024

Откриха лесен и евтин тест за рак на панкреаса

Изследването не е инвазивно и е с точност над 90 процента

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха лесен и евтин тест за рак на панкреаса

Британски и испански учени са разработили лесен и евтин тест за диагностициране на рак на панкреаса в ранен стадий, съобщи Би Би Си. Тестът открива специфичен протеин в урината у хората с това заболяване. Изследването не е инвазивно и е с точност над 90 процента. Според лекарите то ще им позволи да откриват заболяването много по-рано и да прилагат лечение.
 
Мнозинството от пациентите, с които работим, са в толкова напреднал стадий на заболяването, че не може да се приложи хирургично отстраняване. Ако можем да уловим тумора, когато е по-малък от сантиметър, то прогнозата за оцеляване ще стане от сегашните три процента на над 60 на сто, заяви професор Ник Лемойн от британския институт за изследване на тумори.

Ракът на панкреаса често се диагностицира трудно и над 80 на сто от хората вече са с разсейки, когато заболяването се установи, което прави този вид туморно образувание едно от най-смъртоносните, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна