IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:59 | 3 август 2015
Обновен: 13:14 | 23 април 2024

Разследване срещу двама германски блогъри предизвика скандал

Обвинението е, че са изнесли поверителна информация

По материала работи: Ставри Таргов
Разследване срещу двама германски блогъри предизвика скандал

Разследване срещу двама германски блогъри, обвинени, че са изнесли поверителна информация, застрашаваща сигурността на страната, предизвика скандал в Берлин. Срещу журналистите от сайта нец.орг бе повдигнато обвинение от службите за сигурност, че са публикували важни информации, което представлява „предателство срещу родината”. Междувременно в скандала се намеси и германският канцлер Ангела Меркел.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се съмнява в издържаността на обвиненията, повдигнати срещу журналистите Маркус Бекедал и Андре Майстер. Двамата собственици на сайта нец.орг публикуваха статии, разкриващи плановете на федералната служба за защита на конституцията да извършва наблюдения върху потока от данни в интернет. Разследването предизвика истински скандал, а службите за сигурност бяха обвинени в опит за потискане на свободата на медиите. Срещу решението на службите се изказа и съдебният министър Хайко Маас. Подкрепи го и министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Обвинение в „предателство срещу родината” е пресилено и не отговаря на реалността, заявиха те. Министърът на правосъдието има пълната подкрепа на канцлера Меркел в преценката си за този случай, съобщиха междувременно от канцлерството. Засега разследването е замразено, съобщава БНР, като се позовава на "24 часа".

Черно море

Коментари

Новини Варна