IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
12:56 | 23 август 2015
Обновен: 01:10 | 11 май 2024

Двете Кореи преговарят срещу "неизбежната война"

Подводниците на КНДР напуснаха базите

По материала работи: Деян Михайлов
Двете Кореи преговарят срещу "неизбежната война"

Високопоставени представители на Северна и Южна Корея днес подновиха преговорите си в Панминчжон в демилитаризираната зона, с което временно се отдалечават перспективите за неизбежна война на полуострова, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Делегациите не постигнаха споразумение при вчерашния преговорен маратон, продължил до късно вечерта. Все още не е ясно дали дипломацията ще предотврати избухването на конфликт след най-сериозната конфронтация от години. 

Южнокорейската армия съобщи днес, че е забелязано необичайно придвижване на войски и подводници в Северна Корея, показващи, че Пхенян засилва способностите си за възможен удар.

Около 70 на сто от общо 77-те подводници на Севера са напуснали базите си и са неоткриваеми за южнокорейската армия, съобщи чиновник от министерството на отбраната в Сеул. Той добави, че Пхенян е удвоил артилерийските си сили по границата след началото на преговорите вчера.

В преговорите от страна на Южна Корея участват министърът на националното обединение Хон Йон-пю и Ким Куан-джин, съветник на президента по въпросите на националната сигурност. От страна на Корейската народнодемократична република участват Хван Пьон-со, висш политически офицер на Корейската народна армия и Ким Ян-гон, високопоставен чиновник , отговарящ за въпросите, свързани с Южна Корея. Външни аналитици смятат Хван за вторият по влияние човек в страната след лидера Ким Чен Ун.

Първият кръг на преговорите започна вчера, малко след изтичането на поставения от КНДР краен срок за премахване на високоговорителите на границата, по които се излъчват пропагандни послания. Пхенян заяви, че войските му са в пълна бойна готовност и са готови за битка, ако Сеул не отстъпи.

Експерти, цитирани от ТАСС, смятат че страните няма да стигнат скоро до компромис, тъй като обсъжданите въпроси са от принципно значение за всяка от тях. Пхенян е заявявал, че смята пропагандата с високоговорителите за обявяване на война. 

За Сеул искането за демонтиране на високоговорителите е неприемливо, защото пропагандата по тях започна в отговор на взрив на севернокорейската армия мини, които осакатиха двама южнокорейски сержанти. За всяка от страните отстъплението би означавало сериозна загуба на престиж и политически последствия, което нито една от тях не може да си позволи.

Коментари

Новини Варна