IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:11 | 23 август 2015
Обновен: 12:20 | 29 април 2024

В Косово локализираха европейската столица на джихадистите

Прозрението е на Дейли Телеграф

По материала работи: Борис Проданов
В Косово локализираха европейската столица на джихадистите

Косовският град Качаник може да се определи като европейска столица на джихадистите. Това пише в днешния си брой британският вестник "Дейли Телеграф".


Само през последните три години 24-ма младежи от Качаник са се присъединили към джихадистите от Ислямска държава. Общият брой на косоварите присъединили се към халифата е над 300 души, пише още изданието и предупреждава: Бройката не изглежда много голяма, но когато се има предвид, че в Косово живеят 1.8 млн. души, тогава става ясно, че най-младата държава в Европа е дала най-много бойци за ислямистите.


25-годишният Лавдрим Мухаджери от Качаник се прослави като един от най-жестоките и най-брутални джихадисти в Сирия. В собствения си профил във Фейсбук той публикува снимки как обезглавява един младеж, а друг убива с минохвъргачка.


"Заради Мухаджери Качаник се превърна в символа на най-радикалното място в Косово, а може би и на целите Балкани", казва местният имам Мусли Вербани и припомня, че местните радикални ислямисти още преди 4 години са го изхвърлили от мюсюлманската общност. "Още тогава предупреждавах какво ще ни се случи, но никой не пожела да ме чуе", казва още Вербани.


В репортажа се припомня, че и от останалите балкански държави има доста лица, които са се присъединили към Ислямска държава - 200 души от Албания и 160 от Босна и Херцеговина. Поради тази причина има притеснения, че тази част на Европа може да се превърне в нов фронт за ислямистите в Европа, но и за самите Балкани.


БГНЕС припомня, че Качаник се намира на самата граница с Република Македония, в непосредствена близост до граничния пункт Блаце. В града живеят около 30 000 души.

Коментари

Новини Варна