IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
08:47 | 24 август 2015
Обновен: 14:27 | 23 април 2024

Сеул към Пхенян: Извинете се за провокациите!

Преговорите между двете Кореи навлязоха в трети ден

По материала работи: Деян Михайлов
Сеул към Пхенян: Извинете се за провокациите!

Южнокорейският президент Пак Гън-хе призова днес Северна Корея да се извини на преговорите, водени в момента от двете страни, за оръжейните си провокации, включително за залагането на мини, които раниха южнокорейски войници този месец, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на нейната канцелария.

"Нуждаем се от ясно извинение и мерки за предотвратяване на повтарянето на тези провокации и напрегнати ситуации", казала Пак на среща със свои съветници. В противен случай, предупредила тя, Южна Корея "ще предприеме съответни мерки" и ще продължи да предава послания с високоговорители в района на границата - конкретния повод за новата ескалация на напрежението на полуострова.

Кампанията с високоговорителите, която започна след инцидента със заложените сухопътни мини, предизвика Северът да изстреля снаряди по Юга. Сеул отговори на стрелбата и над двете Кореи отново надвисна заплахата от въоръжен конфликт.

КНДР е дислоцирала около 10 десантни катера на въздушна възглавница в морска база на шейсетина километра от разграничителната линия в Жълто море, съобщи южнокорейската национална информационна агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Южна Корея разглежда възможността за разполагане на своя територия на американски стратегически бомбардировач Б-52 и подводница с атомно оръжие на борда, предаде още Йонхап.

Преговорите между двете Кореи в опит за успокояване на ситуацията навлязоха в трети ден днес.

Коментари

Новини Варна